Skip to Content

“Maak documenten ook BSN-vrij, dan is iedereen blij”

Verzoek financiële dienstverleningsorganisaties aan alle betrokkenen in “de loonaangifteketen”

Op veel documenten die noodzakelijk zijn voor het krijgen van een goed financieel advies of het aanvragen van een financieel product, staat het Burger Service Nummer (BSN). Het is in veel situaties echter bij wet verboden om het BSN te verwerken. Daarom moeten consumenten vaak het document BSN vrij maken voordat ze het delen met hun adviseur of de productaanbieder. “Een verre van optimale situatie”, stelt Reinier van der Heijden, directeur HDN. “En daarom roepen wij samen met NHG, VFN, NVF, NVB, Verbond van Verzekeraars en OvFD, de hulp in van de partijen in de loonaangifteketen”.

Partijen in de loonaangifteketen kunnen de consument en daarmee de financiële branche ontzettend helpen door alle documentatie met BSN ook in een variant zonder BSN beschikbaar te stellen. Er zijn al enkele organisaties die dit hebben opgepakt. Zo bieden het UWV en Stichting Pensioenregister (SPR) respectievelijk het “UWV Verzekeringsbericht” en het “Mijn Pensioenoverzicht-PDF” op hun websites ter download aan in een variant met én zonder BSN.

“Wij erkennen natuurlijk dat het in bepaalde gevallen wel noodzakelijk is het BSN op documenten te vermelden. Aanbieders van diverse financiële producten, zoals hypotheken, hebben ook een wettelijke plicht om het BSN te verwerken zodra een overeenkomst tot stand is gekomen. Het gaat ons erom dat bij het geven van financieel advies of het aanvragen van een offerte niet is toegestaan het BSN te verwerken. In dat stadium is er namelijk geen wettelijke basis voor het verwerken van het BSN. Voor een financieel advies of het aanvragen van een financieel product wil je als consument in deze gevallen documenten zonder BSN kunnen bemachtigen. Daarom vragen de grote brancheorganisaties in de financiële dienstverlening aan de partijen in de loonaangifteketen om de consument te helpen door ook varianten van de documenten zonder BSN beschikbaar te stellen. Net als het UWV en SPR hebben gedaan. Zie het als een vriendelijk verzoek, waar heel veel mensen en organisaties blij van worden”, aldus Reinier van der Heijden.

Neem voor meer informatie of vragen contact op met de projectleider bij HDN, Burny Verbeek (bverbeek@hdn.nl ; 06-10966873)

 

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content