Standaard

HDN ontwikkelt en beheert dé communicatiestandaard in de financiële sector

hero image decor

Dé communicatiestandaard

HDN faciliteert het aanvraag-, acceptatie- en beheerproces van hypotheek- en hypotheekgerelateerde producten. Dat doen wij onder andere door het ontwikkelen en beheren van de standaard voor veilige digitale communicatie in de financiële keten. Deze HDN taal komt tot stand via interactie en co-creatie met leden en gebruikers. De HDN stakeholders besparen hierdoor fors op hun bedrijfskosten, hun processen zijn efficiënt en hun klanten weten snel waar zij aan toe zijn. Om de kwaliteit en eenduidigheid van de standaard te waarborgen worden de leden en gebruikers jaarlijks gecertificeerd.

Processen & ketenafspraken

Alle afspraken die in werkgroepen worden gemaakt over hoe binnen de financiële keten processen moeten verlopen, zijn vastgelegd. Deze keten- en procesafspraken zijn voor iedereen inzichtelijk. Ook zijn alle afspraken en de planning rond het certificeren vastgelegd. Om de HDN Standaard altijd up to date te houden voeren we jaarlijks minimaal twee grote releases uit. Alle informatie rond releases, zoals welke wijzigingen worden doorgevoerd en de planning, is ook via deze pagina te vinden.

Webinar wijzigingen HDN24

Webinar wijzigingen HDN24

Mary-Lou Holla (Product Owner HDN Standaard) en Ilyas Yekhlef (Standaard en certificeren) vertelden tijdens een webinar meer over de wijzigingen in de komende major release van de standaard, HDN24. Het opgenomen webinar kun je hier terugkijken.

Taxonomie en berichtschema’s

De taxonomie is het “woordenboek” waar de HDN Standaard uit is opgebouwd. Hierin zijn alle elementen met hun betekenis en relatie tot andere elementen vastgelegd. Uit deze elementen worden berichtschema’s opgebouwd.

De HDN berichtschema’s omvatten een afgesproken structuur waarin data over het platform wordt uitgewisseld. Elk domein (Hypotheken, Verzekeren, Kredieten, Bronnen, Bankgaranties, Actief Beheer) kent eigen aanvraagberichten. Hiernaast zijn een aantal HDN procesberichten die ondersteunend zijn aan de eigen aanvraagberichten. Zoals het Statusbericht, Offertebericht en Documentbericht. Alle berichtschema’s zijn in te zien via de HDN Schemabeheertool.

Wijzigingen in de schema’s worden in samenspraak met ketenpartijen, op basis van verzamende input tijdens de HDN Meet-ups, ingediende wijzigingsverzoeken, na afstemming met de werkgroepen vastgesteld.

Tijdslijnen

HDN verbetert continu haar berichtstandaarden. Bestaande schema’s worden doorlopend gereviewed en waar nodig geoptimaliseerd. Daarbij zorgen we dat nieuwe marktontwikkelingen in de standaard worden meegenomen. Het doorvoeren van nieuwe versies van de standaard vindt twee keer per jaar plaats; in mei en december.
Datum Wat
14 september 2023 Publicatie concept releasespecificaties HDN 23.1
5 oktober 2023 Releasespecificaties HDN 23.1 definitief; publicatie basisschema’s
2 november 2023 HDN 23.1 Organisatieschema’s ter review
23 november 2023 Publicatie HDN 23.1 organisatieschema’s
23 november 2023 Start freeze-periode voor HDN 23
23 november 2023 Distributie HDN 23.1 naar testomgeving
21 december 2023 Ingangsdatum HDN 23.1 (in nacht woensdag op donderdag)
Datum Wat
16 november 2023 Uiterste datum aanlevering wijzigingsverzoeken HDN 24
14 december 2023 Publicatie concept releasespecificaties HDN 24
1 februari 2024 Releasespecificaties HDN 24 definitief; publicatie basisschema’s
14 maart 2024 Organisatieschema’s HDN 24 ter review
11 april 2024 Publicatie organisatie berichtschema’s HDN 24
11 april 2024 Distributie HDN 24 naar testomgeving
25 april 2024 Start freeze-periode HDN 23.1 organisatieschema’s
25 mei 2024 Ingangsdatum HDN 24 in de nacht van vrijdag op zaterdag
Datum Wat
1 december 2023 Start rapportageperiode certificeringsronde 2
31 december 2023 Einde certificeringsronde 2
1 maart 2024 Start rapportageperiode certificeringsronde 3
31 maart 2024 Einde certificeringsronde 3

Documentatie

Rond een release van de standaard vind je alle wijzigingen in het releasedocument. Ook is er altijd een apart document beschikbaar met een overzicht van de planning rond een release.

Vragen over de HDN Standaard? Stuur een bericht naar Mary-Lou.

Contact Form Personal

Contact form for personal

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.