Goed IDee

Een nieuwe manier van digitaal identificeren én stukken ondertekenen

hero image decor

Wat is Goed IDee?

Om het hypotheekproces te versnellen en vereenvoudigen ontwikkelt HDN een nieuwe manier van digitaal identificeren én digitaal stukken ondertekenen. Deze manier staat juridisch gelijk aan de ‘natte handtekening’. Door alles op het hoogste beveiligingsniveau (eIDAS-niveau hoog) in te richten is de kopie van het identiteitsbewijs straks niet meer nodig en kunnen klanten elektronisch toestemming geven voor het verwerken van bepaalde gegevens en overeenkomsten elektronisch tekenen.

Met Goed IDee kunnen we het hypotheekproces tot wel vijf dagen versnellen

Arjen de Bake Projectleider

Stoppen met eindeloos jezelf moeten identificeren

Iedereen die ooit een huis heeft gekocht, of dit proces heeft begeleid, kan erover meepraten: het ‘kopietje’ van het identiteitsbewijs, dat meermaals moet worden verstrekt. Eentje voor de makelaar, eentje voor de eigen administratie en de hypotheekverstrekker, eentje voor de notaris. Je zou er bijkans simpel van worden.
Dat eindeloos jezelf identificeren, terwijl alle instanties precies kúnnen weten wie je bent, was één van de zaken die aan de ontwikkeling van Goed IDee ten grondslag lag.

 

eIDAS

De eIDAS-verordening die de hoogste Europese standaard stelt voor elektronische identificatie- en vertrouwensdiensten kwam al snel in beeld, alleen was die nog maar minimaal inzetbaar in Nederland. Met de komst van de WDO (Wet Digitale Overheid, red.) is publiek-privaat gebruik nu wél mogelijk. Een consument kan dan met zijn eID op meerdere plekken inloggen, zichzelf identificeren én documenten ondertekenen. En straks dus ook zijn hypotheek regelen, omdat Goed IDee met dezelfde norm werkt. Dat is het mooie. Met Goed IDee rollen we een door de hele keten gedragen identificatie- en ondertekenoplossing uit, voor het complete woondomein.”

De NVM levert het eID-middel Vidua al in serieuze aantallen uit. Inmiddels zijn dat zo’n 1.000 tot 2.000 onboardingen per week, die een kopie van het ID bij de makelaar wegsnijden. Wij nemen met Goed IDee dit onderdeel bij het intermediair en de hypotheekverstrekker voor onze rekening.

Arjen de Bake projectleider

Ambitie

We zijn ambitieus, ook in de pilot. We willen minimaal vijftig procent van de mensen die bij een NVM-makelaar binnenstapt en behoefte heeft aan zo’n identificatie- en ondertekentool direct omarmen. Dat is het hele verhaal in een nutshell.”

Deelnemers aan Goed IDee

Deelnemen aan Goed IDee? Neem dan contact op met Arjen

Contact Form Personal

Contact form for personal

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Contact

Deelnemen aan dit project of heb je een vraag over Goed IDee? Neem contact op met Arjen, projectleider bij HDN. Hij helpt je graag verder!