Brondata

Gebruik brondata om je consument optimaal te ondersteunen bij het afsluiten van de hypotheek

hero image decor

Waarom gebruik je brondata?

Zowel bij het aanvragen van een nieuw financieel product als bij het wijzigingen/verhogen van een bestaand product worden veel documenten opgevraagd. Deze zijn grofweg op te delen in 4 categorieën:

  1. Inkomensgegevens (zoals een loonstrook, werkgeversverklaring en/of jaarcijfers)
  2. Identificatie / verificatie gegevens (denk aan kopie paspoort)
  3. Onderpandgegevens (zoals een taxatierapport)
  4. Gegevens over lopende verplichtingen (bijvoorbeeld de studieschuld)

Het uitzoeken van deze documenten, en het opnieuw aanleveren bij fouten, levert vertraging op in het proces en zorgt voor veel zorgen bij de consument.

De meerderheid van de markt onderkent dat dit beter moet, en heeft zich gecommitteerd aan het Convenant Brondata. Doel is de markt te bewegen naar een zo soepel mogelijk proces waarbij hypotheken geaccepteerd worden op basis van brondata in plaats van door de consument aangeleverde PDF documenten.

Hierdoor wordt het proces sneller, voorspelbaarder en voor iedereen beter.

Hoe werkt het?

Hoe werkt het?

In deze video leggen we kort uit hoe het delen van brondata in zijn werk gaat.

Brondata aanvragen – proces

Het aanvragen van een hypotheek via een Consumentendataleverancier gaat als volgt:

  • De consument downloadt de app van de consumentendataleverancier, logt met zijn DigiD in bij diverse (overheids)bronnen en ontsluit zo zijn gegevens ten behoeve van de hypotheekaanvraag in de app.
  • De verzamelde gegevens worden tijdelijk versleuteld opgeslagen door de consumentendataleverancier
  • Het adviespakket ontvangt en verwerkt de data van de consumentendataleverancier, inclusief een sleutel waarmee de opgeslagen consumentendata door de geldverstrekker opgehaald kan worden.
  • De adviseur verzendt de hypotheekaanvraag via HDN, inclusief de sleutel van de opgeslagen consumentendata.
  • Voor de ontsloten bronnen vraagt de geldverstrekker de betreffende opgeslagen data op via de HDN brondataberichten, op basis van de sleutel.
  • Na ontvangst van die data kan de geldverstrekker de data gebruiken om de aanvraag te controleren, en hoeft het corresponderende document niet meer opgevraagd te worden.

Zo zorgen we ervoor dat het proces voor de consument zo soepel mogelijk verloopt!

HDN ontsluit op dit moment drie Consumenten Data Leveranciers:

Zie jij jouw bedrijf ook als data oplossing voor de consument, en wil je graag ook gemakkelijk toetreden tot de hypotheekmarkt, neem dan contact met ons op.

Ook toegang tot de hypotheekmarkt?
Snel

De data van de consument is direct beschikbaar, en wordt geordend aangeleverd in de systemen van de adviseur en hypotheekverstrekker. Hierdoor kunnen deze systemen snel aan alle benodigde berekeningen en controles beginnen.

Betrouwbaar

Omdat de gegevens rechtstreeks vanuit de bronnen wordt opgehaald en verwacht mag worden dat deze informatie eenduidig, compleet en juist is, is de informatie betrouwbaarder dan de data die van een document afgelezen en overgenomen moet worden. Hierdoor is brondata uitermate geschikt in te zetten om het proces veiliger te maken.

Gemak

Binnen enkele minuten alle informatie beschikbaar en deelbaar, in een proces waarbij de klant toestemming geeft om zijn data te delen voor het sluiten van een hypotheek. Geen gedoe met fysieke documenten die de klant moet printen, scannen of meenemen.

Convenant brondata

HDN gaat in de komende jaren het aantal bronnen verder uitbreiden, en zorgen voor een zo laag mogelijke toetredingsdrempel voor nieuwe brondataleveranciers, met als uiteindelijke doelstelling dat alle benodigde documenten in het hypotheekproces kunnen worden vervangen door directe brondata. Lees hier meer over in het convenant brondata.

Convenant brondata

Meer weten over brondata?

Contact Form Personal

Contact form for personal

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Direct contact

Heb je een vraag over werken met brondata? Neem contact op met Rob van Slooten, accountmanager bij HDN. Hij helpt je graag verder!