Convenant Brondata

De hypotheekketen bundelt haar krachten om het gebruik van brondata te versnellen.

hero image decor

Convenant Brondata

Al meer dan 60 partijen uit de hypotheekmarkt nemen deel aan het convenant Accepteren hypotheek op basis van alleen brondata. Samen willen zij ervoor zorgen dat adviseurs voor een grote groep klanten een hypotheekaanvraag geaccepteerd krijgen bij een geldverstrekker op basis van alleen brondata. Hiermee wordt het voor consumenten een stuk makkelijker om een hypotheekaanvraag te doorlopen.

Convenant

Met het convenant bundelen de deelnemers uit de hypotheekketen hun krachten om sneller meer stappen te kunnen zetten op het gebied van brondata. Elke partij heeft hierin zijn eigen rol en acties te doen en hier zijn in het convenant concrete afspraken over gemaakt.

Convenant Brondata

Wie doen er mee?

Wil je weten welke partijen meedoen? Hieronder vind je het totale overzicht.

Waarom brondata gebruiken?

Het aanvragen van een hypotheek vinden consumenten vaak best een lastig en spannend proces. Het kan een stuk sneller en makkelijker. Door gebruik te maken van digitale brondata. Dat zijn gegevens die beschikbaar zijn vanuit de bron waar zij worden bijgehouden. Denk bijvoorbeeld aan het UWV, MijnOverheid of het Kadaster.

Ondanks de voordelen blijft het gebruik van brondata sterk achter bij de verwachtingen. Daarom hebben nu al meer dan 60 partijen uit de hypotheekketen het convenant ondertekend met concrete afspraken.

Het doel van het convenant is om uiterlijk 1 januari 2025, in ieder geval, een hypotheekaanvraag van een doorstromer in loondienst geaccepteerd te krijgen bij een geldverstrekker op basis van alleen brondata. Mits dit natuurlijk is toegestaan binnen wet- en regelgeving en het eigen interne beleid van de diverse belanghebbenden.

Lees meer over de mogelijkheden bij HDN (CA/CX en EA/EX)

“Met het convenant willen we de krachten binnen de keten bundelen om sneller meer stappen te kunnen zetten. Elke partij heeft hierin zijn eigen rol en acties te doen en hier zijn in het convenant concrete afspraken over gemaakt. Ik vind het geweldig dat zoveel organisaties met het ondertekenen van het convenant zich aan deze afspraken hebben geconformeerd.”

Reinier van der Heijden Directeur HDN

Wie doet wat?

De deelnemers aan het convenant willen het voor Nederland marktbreed mogelijk maken dat adviseurs een hypotheekaanvraag van een doorstromer in loondienst (en/of vergelijkbaar/minder complex) geaccepteerd krijgen bij een geldverstrekker, door gebruik te maken van alleen brondata. Dit willen zij uiterlijk 1 januari 2025 hebben gerealiseerd.

Wat betekent dit concreet?

Geldverstrekkers

Geldverstrekkers breiden hun technisch-operationeel beleid dusdanig uit dat het mogelijk is een hypotheek geaccepteerd te krijgen voor een doorstromer in loondienst op basis van alleen brondata. Mits dit natuurlijk is toegestaan binnen wet- en regelgeving en het eigen interne beleid.

NHG

NHG accepteert al een hypotheek op basis van alleen brondata, voor zover is toegestaan binnen wet- en regelgeving. Dit blijven zij actief ondersteunen.

HDN

HDN zorgt dat er geen belemmering is voor nieuwe partijen om toe te treden en dat alle partijen via het HDN Bronbericht brondata kunnen uitwisselen.

Belangenorganisaties voor consumenten

De consument staat centraal. Dit convenant richt zich specifiek op de doorstromer in loondienst.

Adviesketens

Adviesketens maken het technisch mogelijk en schrijven voor dat haar adviseurs bij voorkeur gebruik maken van brondata bij een doorstomer in loondienst.

Servicers en Serviceproviders

Servicers en serviceproviders maken het technisch mogelijk dat haar deelnemers een hypotheekaanvraag indienen die geaccepteerd wordt op basis van alleen brondata.

Adviessoftware en CRM-pakketten

De adviessoftwarepakketten en de CRM-pakketten zorgen voor een UX met gebruik van brondata via het HDN Bronbericht als voorkeursroute. Zodoende kan de adviseur vrij kiezen via welke consumentendataleverancier de brondata wordt opgevraagd.

Consumentendataleveranciers

De consumentendataleveranciers maken het mogelijk dat hun data via het HDN Bronbericht worden geleid in overeenstemming met de afgesproken mapping.

Voordelen gebruik brondata

Het aanleveren van digitale brondata in plaats van gegevens in losse documenten is snel, betrouwbaar en makkelijk.

Snel

De klant kan 24/7 zijn gegevens online downloaden bij brondataleveranciers en is niet meer afhankelijk van bijvoorbeeld werkgevers of organisaties die niet altijd de geschikte gegevens direct kunnen leveren.

Betrouwbaar

Door gebruik van gegevens die op die plek worden bijgehouden heb je direct beschikking over de juiste en volledige gegevens die je nodig hebt voor de hypotheekaanvraag. Het gebruik van brondata verloopt volledig digitaal. Er wordt dus niets meer handmatig overgetypt en heen en weer gemaild. Dit maakt gebruik van brondata dus ook betrouwbaar en minder foutgevoelig.

Gemak

Het gebruik van brondata verloopt volledig digitaal. Op het moment van gebruik worden de gegevens uitgelezen en weten de adviseur en geldverstrekker zeker dat altijd de juiste en actuele gegevens worden gebruikt. Hypotheekaanvragers in loondienst hoeven geen documenten meer bij elkaar te zoeken/op te vragen, juist ondertekend te krijgen en te mailen. Ook is er niemand meer bezig met het handmatig overtypen van gegevens. Groot gemak voor zowel de consument als adviseur en geldverstrekker.

Ook deelnemen?

Laat het weten!

Als andere partijen uit de hypotheeksector ook graag deel willen nemen aan het convenant dan kan dat. Dit kan door een mail te sturen naar Gerben Neven van HDN.

 

Aanmelden

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!