Skip to Content

Doorpakken in 2024!

hero image decor

Eindejaarsblog van Reinier van der Heijden en Jennifer op ’t Hoog, bestuur HDN

Met het einde van het jaar in zicht willen we graag kort terugkijken op wat is bereikt en vooruitblikken naar wat het nieuwe jaar met zich meebrengt. Komend jaar vieren we in ieder geval 30 jaar HDN en we willen flink doorpakken op een aantal onderwerpen! 

Er is al veel bereikt op het gebied van brondata. Nu doorstomen. Begin 2023 werd het Convenant Brondata door meer dan 60 partijen ondertekend. Een prachtige mijlpaal want het gebruik van brondata is cruciaal voor de verdere ontwikkeling in de hypotheeksector. Ieder heeft een stukje van de puzzel in handen. Ook komend jaar blijven we samenwerken, zodat we volgend jaar bij de nieuwjaarsborrel kunnen toosten op het feit dat de eerste doorstromers in loondienst op basis van alleen brondata hun hypotheek rond kunnen krijgen. 

Best frustrerend. Veel partijen zijn enthousiast over het delen van actuele hypotheekgegevens maar het informatieaanvraag bericht is nog geen booming business. Vooral discussies over regelgeving en het kiezen van de juiste aanpak blijken de bottleneck. Gelukkig hebben we in samenwerking met de markt de Wegwijzer Actief Klantbeheer opgesteld waarmee organisaties makkelijker de weg naar Actief Klantbeheer kunnen vinden. Maarten Kranenburg licht de wegwijzer toe in een speciaal webinar voor geldverstrekkers en softwareleveranciers op 25 januari. Meld je daar vooral voor aan via de HDN Academy. Op dit onderwerp gaan we nu zeker doorpakken in 2024!  

Instappen maar. Bij Goed IDee was terughoudendheid troef. Tot nu toe. Sinds 1 juli 2023 is namelijk de Nederlandse Wet Digitale Overheid (WDO) van kracht. De wet regelt dat je voortaan niet meer alleen met je DigiD maar ook met andere (eIDAS) inlogmiddelen terecht kan bij de overheid. Bij makelaars maken inmiddels 1.750 klanten per week met Vidua zo’n hoog gekwalificeerde digitale identiteit aan. Als partijen in de financiële sector Goed IDee implementeren kunnen de consumenten hun hypotheek ook regelen met die digitale identiteit. 2024 is daarom een belangrijk jaar voor Goed IDee. Met voorlopers starten we een pilot in het tweede kwartaal en snel daarna volgt bredere livegang in de markt.  

Altijd vooruit met de vereniging. Verbinding, elkaars kracht benutten en doorpakken daar draait het allemaal om. We verstevigen externe samenwerkingen, bijvoorbeeld met de denktank Duurzaamheid, de vele werkgroepen en onze deelname in de stichting Zorgeloos Vastgoed. Ook willen we doorpakken met de HDN Standaard en HDN Index. Dankzij de nieuw gelanceerde HDN Schemabeheertool, een opgeschoonde taxonomie en flexibilisering van het berichtenverkeer is daar alle ruimte voor. Daarbij gaat het HDN Platform in 2024 door op een nieuwe versie van de API waardoor er nog meer mogelijkheden tot onze beschikking staan.  

En dan is het tijd voor een feestje! Zeker weten. Want HDN bestaat in 2024 alweer 30 jaar! Met tomeloze inzet is veel bereikt en zijn enorm veel klanten geholpen met financiële producten die via het HDN zijn aangevraagd en afgesloten. Vandaag de dag kan de financiële keten eigenlijk nauwelijks zonder HDN. En de reis stopt hier niet. We kijken uit naar een mooi nieuw jaar waarin we samen met vele partners vol vuur en enthousiasme bezig zijn om steeds sneller en slimmer te kunnen werken binnen de financiële sector.  

Rest ons iedereen een mooie kerst toe te wensen en een gezond en succesvol 2024. Wil je in het nieuwe jaar op de hoogte blijven van HDN en de festiviteiten rond ons 30 jarig bestaan?  We ontmoeten je graag op één van onze bijeenkomsten dus zet de data maar alvast in je agenda. De HDN Meet-up is op 6 juni en de ALV/Stakeholdersmeeting op 17 oktober. En hou vooral onze site en LinkedIn in de gaten voor het laatste nieuws. Tot in het nieuwe jaar! 

Reinier van der Heijden en Jennifer op ’t Hoog
Bestuur HDN

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content