Skip to Content

Marktbrede uitrol Handig! komt steeds meer in zicht!

Een marktbrede uitrol van de pilot Handig! komt steeds meer in zicht. Tijdens de evaluatie begin juli is de balans opgemaakt en bleken er nog enkele aanpassingen nodig. Hier zullen de pilotpartijen zich de komende periode op richten om daarna een eventuele brede uitrol mogelijk te maken.

Wat is en doet Handig!?
De pilot Handig! is een initiatief waarbij ING, Rabobank, ABN AMRO, De Hypotheker, NHG en HDN de handen ineen geslagen hebben. Handig! heeft tot doel om een grote, langdurige stap in het hypotheekaanvraagproces eenvoudiger te maken door het gebruik van digitale brongegevens. De fysieke werkgeversverklaring wordt overbodig doordat het toetsinkomen vastgesteld wordt op basis van digitaal geleverde inkomensgegevens van het UWV (SV Loon). Om dit mogelijk te maken hebben de projectdeelnemers samen met NHG uniforme beleidsregels opgesteld, afgestemd met AFM en de processen hierop aangepast. Inmiddels zijn al bijna 350 Handig! aanvragen ontvangen!

En nu?
Begin juli is de pilot geëvalueerd (o.a. via dossieronderzoek) en is de tevredenheid van hypotheekadviseurs, klanten en acceptanten door enquêtes in beeld gebracht. Iedereen staat positief tegenover de doelstellingen van de pilot omdat dit voor alle partijen efficiency voordelen oplevert. Toch blijkt dat Handig! voor een groter deel van de aanvragen toepasbaar moet worden om echt succesvol te kunnen zijn. Een belangrijk verbeterpunt hierin is het optimaliseren van de rekenregels.

Voor overgang naar een brede uitrol in de markt wordt gedurende de zomermaanden met de pilotpartijen gekeken op welke wijze het beleid nog beter passend gemaakt kan worden, zodat nog meer klanten in aanmerking komen voor een eenvoudiger hypotheekaanvraagproces. In september/oktober kun je meer nieuws over Handig! verwachten.

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content