Skip to Content

Het opvragen van actuele klantinformatie

Steeds meer klanten willen inzicht in hun huidige financiële situatie zodat zij bijvoorbeeld na kunnen gaan of hun maandlasten verlaagd kunnen worden door het omzetten van hun lopende hypotheek. Vanaf deze zomer wordt het voor jou als adviseur mogelijk via HDN actuele klantgegevens op te vragen bij productaanbieders. Deze uitbreiding stelt adviseurs in staat klanten op basis van de juiste uitgangspunten te adviseren over zijn bestaande producten.

Informatiebericht
HDN heeft in samenwerking met enkele van haar leden het informatiebericht ontwikkeld. Met het informatiebericht kan actuele informatie, na toestemming van de consument, vanuit productaanbieders naar de adviseur verzonden worden. Hierdoor krijgt de adviseur inzicht in de actuele situatie. Deze informatie kan vervolgens gebruikt worden om een vernieuwd advies te geven en indien gewenst om een mutatie door te voeren.

Hoe werkt het
Na toestemming van de consument kan de adviseur de actuele klantinformatie  opvragen bij de productaanbieder. Hiervoor wordt een informatieverzoek gedaan via het informatieaanvraagbericht (IA bericht). Na controle op de toestemming en de vereiste validatie worden de gegevens van het product zoals deze bekend zijn in de back office van de aanbieder via het informatiebericht (IX bericht) teruggestuurd en zichtbaar voor de adviseur.

Pilot
Het informatiebericht wordt deze zomer door enkele marktpartijen in een pilot uitgerold. De partijen Stater, ABN Amro Hypotheken, De Hypothekers Associatie, Unitrust en Faster Forward zitten in de eerste pilotfase. Na afronding van de pilot wordt het informatiebericht verder uitgerold binnen de markt en eventueel uitgebreid naar verzekerings- en kredietproducten. Neem contact op met jouw eigen softwareleverancier voor verdere informatie over tijdslijnen van een eventuele implementatie van het informatiebericht.

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content