Skip to Content

HDN in InFinance: Visie op digitalisering

Met de digitalisering van het huidige hypotheekproces is de branche net begonnen. De échte innovatie moet nog plaatsvinden, maar zal ertoe leiden dat de consument realtime kan (laten) checken of hij in aanmerking komt voor een hypotheek of direct een wijziging op zijn huidige hypotheek kan doorvoeren.

Ik geloof erin dat de adviseur ook dan een belangrijke rol in het hypotheekproces blijft vervullen; vooral in het adviesproces. De hypotheek is onderdeel van de totale financiële huishouding, maar voor de consument is het lastig om dat plaatje te overzien en daarin de juiste keuzes te maken. De adviseur maakt dit financiële plaatje voor hem inzichtelijk. Vervolgens kiest hij ervoor om de benodigde producten via de adviseur te laten bemiddelen of het zelf te gaan doen.

Bemiddelingsproces
In beide gevallen is behoefte aan een gemakkelijk, snel en goedkoop bemiddelingsproces. Snelheid wordt onder andere bereikt door via HDN diverse databronnen aan het hypotheekproces te verbinden. Databronnen vervangen fysieke documenten, zoals taxatierapporten, loonstroken en werkgeversverklaringen. Die digitaliseringsslag heeft als gevolg dat consumenten en hun adviseurs sneller weten waar zij aan toe zijn en het verzamelen van de juiste documenten kost veel minder tijd. Automatische koppelingen met databronnen zorgen er ook voor dat er minder handmatige handelingen en controles uitgevoerd hoeven worden. Dat drukt de kosten in de keten.

Kunstmatige intelligentie
Tot slot voorkom je met databronnen dat er gesjoemeld kan worden met (valse) documenten. De pijlen zijn nu gericht op het digitaliseren van de huidige documenten, maar in de toekomst verwacht ik dat hele andere bronnen bepalend zullen zijn voor de beoordeling van een hypotheek. Ook verwacht ik veel van de mogelijkheden die kunstmatige intelligentie en de Blockchain ons in de toekomst kunnen bieden. De digitalisering én de daarop volgende innovatie van het hypotheekproces zijn brancheambities, waarvoor ik mij graag, samen met mijn HDN-team, blijf inzetten.

Dit artikel is verschenen in InFinance februari 2016 (jaargang 20) en online op infinance.nl

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content