De Europese richtlijn Mortgage Credit Directive (MCD) houdt de financiële branche de laatste maanden flink bezig. Deze richtlijn, waarvan onlangs bekend is geworden dat deze rond deze zomer van kracht wordt, beschermt de consument onder meer door sneller duidelijkheid te geven over de hypotheek.
Als gevolg van de MCD kiezen de meeste aanbieders in het aanvraagproces voor een combinatie van een indicatief aanbod, de voormalige offerte met voorbehouden, waarna de definitieve offerte volgt zodra alle stukken zijn beoordeeld. Voor de consument betekent dit in de stappen naar een nieuwe hypotheek hooguit het zetten van een extra handtekening onder de definitieve offerte. Twee nieuwe begrippen zijn de ESIS, dat verschillende aanbiedingen van hypotheekaanbieders voor consumenten beter vergelijkbaar moet maken, en de opname van het JKP, dat de consument inzicht moet geven in de kosten. Hoewel HDN inschat dat de impact van de MCD op de werkwijze van de adviseurs beperkt is, constateert HDN dat de kennis over de MCD van de adviseurs nog aandacht nodig heeft.
Belangrijk neveneffect
Dat het werk er nog zeker niet op zit na invoering van de richtlijn, bewijst de leerperiode die HDN heeft gepland. De hieruit voortvloeiende lessons learned worden direct meegenomen in de nieuwe HDN-communicatiestandaard. Uitgangspunt is daarbij om tot een eenduidig proces te komen zodat iedereen dezelfde werkwijze gebruikt. Voor zowel adviseurs als consumenten zorgt dit voor duidelijkheid en dus een sneller en gemakkelijker proces.
Tot slot is een belangrijk neveneffect van de MCD dat het denkproces in de branche is aangewakkerd om sneller tot een definitief aanbod te komen. Directe toegang tot brondata is daarbij essentieel. HDN heeft de eerste bronnen al operationeel. Dit zal ertoe bijdragen dat de consument sneller weet waar hij aan toe is.
Dit artikel is verschenen in InFinance maart 2016 (jaargang 20).