Skip to Content

Forse afname van het aantal velden in hypotheekaanvraag

Uitgebreid onderzoek door de projectgroep heeft geleid tot het verwijderen van maar liefst 200 velden uit het generieke bericht voor hypotheekaanvragen. Dit heeft tot gevolg dat het bericht met 33% is ingeperkt. Deze inperking zorgt voor aanzienlijk minder in te vullen velden bij het aanvragen van een hypotheek. Dit is iets dat niet alleen merkbaar is voor adviseurs die een aanvraag doen, maar ook voor consumenten die in online omgevingen, zoals consumentenportalen, een hypotheek (of daaraan gerelateerd product) aanvragen. Op 21 mei zijn de generieke versies van de HDN berichten AX, LX, SX en OX 15.0 gepubliceerd.

Het goede resultaat van het HDN project ‘Uniformeren en inperken van de standaard’ is tot stand gekomen door de productaanbieders uit te dagen te beoordelen welke velden uit het generieke bericht geen toegevoegde waarde meer hebben voor het uitbrengen van een offerte. Uitgangspunt was een zo compact mogelijk generiek bericht over te houden. Velden, waarvan bleek dat het merendeel deze niet meer nodig achtte, werden verwijderd uit het generieke bericht. Sommige productaanbieders hebben enkele verwijderde velden toegevoegd aan het maatschappij specifieke bericht.

Dit was geen eenmalige actie. Alle HDN stakeholders kunnen erop rekenen dat HDN hen blijft uitdagen om de generieke standaarden zo beperkt mogelijk te maken. Dit is structureel belegd bij de diverse werkgroepen die zich met de HDN standaarden bezig houden.

De eerste klap was een daalder waard: er zijn maar liefst 33% minder velden in te voeren!

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content