Skip to Content

Derde kwartaalrapportage Monitor Koopwoningmarkt

Markt van bestaande koopwoningen komt in beweging
De hypothekenmarkt en de markt van bestaande koopwoningen vertonen duidelijk tekenen van een eerste herstel. Het vertrouwen in de koopwoningmarkt stijgt al negen maanden op rij.  Het aantal nieuwe hypotheken en transacties laten voor het tweede opvolgende kwartaal  een stijgende lijn zien; wel bevinden deze zich nog op een laag niveau. Daarnaast is er sprake van een afnemende daling van de mediane verkoopprijzen en stijgt de Prijsindex Bestaande Koopwoningen voor het eerst sinds drie jaar weer voorzichtig. Een herstel van de koopwoningmarkt manifesteert zich normaliter eerst in toename van het consumentenvertrouwen, vervolgens in een toenemende dynamiek en pas later in een prijscorrectie. De huidige ontwikkelingen op de koopwoningmarkt  passen goed in dat beeld; aan de eerste twee condities is inmiddels voldaan. Maar het herstel is nog wel broos en daarmee gevoelig voor conjuncturele ontwikkelingen en overheidsmaatregelen. En daar heeft de woonconsument zelf weinig grip op!

Dit blijkt uit de derde editie Kwartaalrapportage Monitor Koopwoningen die woensdag 30 oktober 2013 wordt gepresenteerd door het Expertisecentrum Woningwaarde van het OTB, onderdeel van de Technische Universiteit Delft en door RTL Z.

Vertrouwen in koopwoningmarkt blijft stijgen
Uit de derde editie van de Monitor Koopwoningmarkt blijkt dat een fors oplopend consumenten-vertrouwen in de koopwoningmarkt een belangrijke drager is voor een eerste herstel. Daarnaast verbetert de betaalbaarheid van koopwoningen nog steeds door een combinatie van kleine prijsdalingen en een lichte verruiming van de leencapaciteit als gevolg van een lagere hypotheekrente. Bovendien is het aanbod van te koop staande woningen onverminderd hoog: een kopersmarkt in optima forma.

De trend lijkt gebroken
Ook in de praktijk wordt het begrip ‘kopersmarkt’ langzaam vormgegeven. In het derde kwartaal van 2013 ligt het aantal verkochte woningen weer hoger dan in de voorliggende periode. Omdat het seizoeneffect normaal gesproken tot een verminderde activiteit op de koopwoningmarkt leidt, is deze stijging des te opmerkelijker. De neerwaartse trend uit de afgelopen jaren lijkt daarmee te worden omgebogen. Op de hypothekenmarkt is vooralsnog sprake van een stabilisatie. De toename van nieuwe hypotheken bij aankoop van een woning, wordt grotendeels gecompenseerd door minder oversluitingen of minder tweede hypotheken.

Leg de slingers alvast klaar
… maar hang ze zeker nog niet op! Pas wanneer de koopprijzen stabiliseren of licht gaan stijgen, kan het herstel meer robuust worden. Als dan ook de nieuwbouwmarkt weer oplopende verkoop- en productiecijfers laat zien, kunnen we, gezien de grote vraagdruk, weer spreken over een beter functionerende koopwoningmarkt.

De Monitor Koopwoningmarkt is het resultaat van een samenwerking tussen Bureau Kredietregistratie, Centraal Bureau voor de Statistiek, Hypotheken Data Netwerk, Nederlandse Vereniging van Makelaars, Vereniging Eigen Huis en Waarborgfonds Eigen Woning en wordt gepubliceerd door het Expertisecentrum Woningwaarde van het OTB, TU Delft.

Deze totaalindicator geeft in één oogopslag de stemming op de huizenmarkt weer. Daarmee proberen de TU Delft  en RTL Z helderheid te verschaffen voor consumenten én deskundigen die nu maandelijks te maken hebben met een grote hoeveelheid aan deelcijfers.

De RTL Huizenindex is gebaseerd op de Kwartaalrapportage Monitor Koopwoningmarkt, samengesteld door OTB en gebaseerd op alle bestaande statistieken over de woningmarkt.

Lees hier de volledige Kwartaal rapportage Monitor Koopwoningmarkt.

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content