Skip to Content

Jaaroverzicht 2018

In 2018 minder hypotheekaanvragen voor aankoop woning

Utrecht – In 2018 zijn er 3,1% minder hypotheekaanvragen voor het kopen van een woning geregistreerd dan in 2017. Het totaal aantal hypotheekaanvragen (388.723) steeg met 4% maar dat komt door het grote aandeel oversluitingen. Opvallend is dat bij 25% van de hypotheekaanvragen een energielabel wordt doorgegeven aan de hypotheekverstrekker. Dit blijkt uit het jaaroverzicht van HDN (Hypotheken Data Netwerk) die hypotheekofferte aanvragen registreert.

2018; het jaar van de oversluiter
HDN registreerde in 2018 4% meer hypotheekaanvragen (388.723 hypotheken) dan in 2017. De stijging komt vooral door het aantal mensen dat hun hypotheek opnieuw afsluit tegen betere voorwaarden. Dat waren er bijna 30% meer dan in 2017. Als je deze oversluiters buiten beschouwing laat is de hypotheekmarkt met 3,1% gedaald. De huizenprijzen stegen in 2018 gemiddeld met 8,5% naar €336.698,-. Mede hierdoor was het voor starters lastig een geschikt koophuis te vinden die zij ook financieel rond konden krijgen. Het aandeel starters is het afgelopen jaar sterk teruggelopen met 9,4%.

Senioren actief op woningmarkt
Er is een toename aan het aantal doorstromers op de woningmarkt (3,6%) en dat zijn met name senioren van 60 jaar en ouder (16,9%) Zij zijn meer dan gemiddeld bereid om te verhuizen uit hun huidige woonplaats en kiezen vaker voor een kleinere woning. Uit de verkoop van hun huis nemen zij gemiddeld 50% overwaarde mee om hun nieuwe woning te financieren.

Energielabel in trek bij hypotheekaanvraag
Sinds 2015 is het verplicht om bij de verkoop van een woning een definitief energielabel van de Rijksoverheid te hebben. Dit label geeft aan hoe energiezuinig een woning is en wordt inmiddels bij 25% van de hypotheekaanvragen meegestuurd naar de hypotheekverstrekker. Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door een mogelijk rentevoordeel of extra financieringsmogelijkheden als het gaat om een energiezuinige woning of als kopers willen investeren in energiebesparende maatregelen. In 2018 was 3,7% van de aanvragen voor een hypotheek met een investering voor energiebesparende maatregelen. Dat is een stijging van 53,9% ten opzichte van 2017.

Meer informatie
HDN stelt haar jaarcijfers beschikbaar via een overzicht dat is onderverdeeld in: trends, regionale ontwikkelingen, gebruik van het energielabel, leeftijden en inbreng van eigen geld.

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content