Skip to Content

Nieuwe specificaties HDN 19.1 bekend

In december gaat een nieuwe major versie van de HDN Standaard live, de HDN 19.1. Afgelopen week zijn er weer een aantal specificaties van deze release bekendgemaakt. Hieronder vind je een aantal highlights.

  • Inrichting Arbeidsmarktscan: in samenwerking met een aantal ketenpartners is NHG een pilot gestart met de Arbeidsmarktscan, een instrument dat gebruikt kan gaan worden als onderbouwing bij het verstrekken van een hypotheek aan flexwerkers. Bekijk hier de de generieke inrichting van de Arbeidsmarktscan in HDN.
  • Generieke inrichting senioren verhuisregeling: in 2018 introduceerde NHG de ‘Senioren verhuisregeling’, waarmee senioren, die met de gebruikelijke annuïtaire toets niet in aanmerking kwamen voor een hypotheek met NHG, op basis van de werkelijke maandlasten tóch een hypotheek met NHG konden verkrijgen. Deze regeling wordt door veel aanbieders nu ook zonder NHG aangeboden.
  • Verwijderen BSN: naar aanleiding van de verduidelijking die de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) recentelijk heeft gegeven over het verwerken van BSN, is in samenwerking met andere branche-organisaties geconcludeerd dat het niet is toegestaan voor zowel aanbieders als andere partijen in de keten als tussenpersonen om het BSN van een klant te verwerken in het aanvraagtraject. Om deze reden is besloten om het veld BSN met ingang van HDN 19.1 te verwijderen uit de aanvraagberichten (AX, KX en LX).

De volledige lijst met specificaties van de HDN 19.1 publiceren we stapsgewijs tot eind september op onze website. Daar vind je ook de tijdslijnen van de release.

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content