Skip to Content

Eerste resultaten Convenant Brondata

hero image decor

En dan is er alweer een kwartaal voorbij. Een kwartaal vol ontwikkelingen rondom het thema brondata. In zeven verschillende sessies met de diverse doelgroepen die het convenant ondertekenden, is gekeken hoe verder richting te geven aan het convenant. En er zijn al mooie resultaten neergezet.

Wat was ook alweer de doelstelling van het convenant?
Het mogelijk maken dat adviseurs een doorstromer met loondienstinkomen(s) (en/of vergelijkbaar/minder complex)) geaccepteerd krijgen bij een geldverstrekker, door gebruik te maken van een standaard, op basis van alleen brondata

Dit moet uiterlijk 1 januari 2025 zijn gerealiseerd.

Nieuwe deelnemers na publicatie convenant
Er is veel geschreven over het convenant op social media en in de vakpers. Dit bleek een aanzuigende werking te hebben op partijen die zich ook wilden aansluiten. Zo zijn er na publicatie nog 19 partijen aangesloten en staat de teller inmiddels op 61 partijen. Zie voor de hele lijst de pagina over het convenant op deze site.

Kwartaalsessies
Het afgelopen kwartaal faciliteerden Gerben Neven en Ronald Veld vanuit HDN verschillende sessies rondom het convenant. Deze waren soms vruchtbaar en soms was de groep nog op zoek naar een gedragen volgende stap. Een aantal mooie concrete zaken:
* De adviessoftware partijen hebben zich uitgesproken om het ‘IBL tenzij’-beleid zo optimaal mogelijk in te richten in de adviespakketten. Een mooie stap voorwaarts bij het verbeteren van de adoptie van IBL.
* HDN is met een aantal geldverstrekkers in gesprek om ook aan te sluiten op de CA/CX.
* Het thema identificatie en verificatie wordt door een aantal geldverstrekkers opgepakt. Er lijkt nu meer ruimte te komen voor een gezamenlijk standpunt en dat momentum willen een aantal geldverstrekkers pakken.

Er is dus zeker voortgang op een aantal cruciale deelonderwerpen. Toch is de afdronk van de sessies dat wij met elkaar sneller willen. Doe vooral mee! Wij zijn benieuwd naar de stappen die alle aangesloten partijen het komend kwartaal zetten.

Wapenfeiten Q1
Wat is er het laatste kwartaal gerealiseerd op het gebied van brondata? Flink wat! Onderstaande kunnen wij met toestemming van de genoemde partijen delen.

  • Binnen Adviesbox kunnen desktoptaxaties worden aangevraagd van Calcasa.
  • De Hypotheker en ING zijn live met OcktoID, waarmee dus de kopie paspoort/ID is vervallen.
  • Florius en Moneyou zijn live gegaan met CA/CX. Men ziet hierdoor een sterke toename in het inzetten van brondata voor acceptatie.
  • ‘IBL tenzij’ zet flinke stappen voorwaarts. Per 1-1-2024 is er al commitment van minimaal 80% van de geldverstrekkers om hun acceptatiebeleid aangepast te hebben om dit mogelijk te maken.
  • Vrijwel alle adviespakketten hebben commitment uitgesproken om het ‘IBL tenzij’ beleid te implementeren.
  • De VIA is gereed als bron via de CA/CX. Partijen die hier gebruik van willen maken kunnen zich melden bij Gerben Neven.
  • Samenwerking De Hypotheker, ING en Aegon: Snelzeker een hypotheek met brondata.
  • Aegon heeft iWize aangesloten als brondataleverancier.
  • Calcasa is samen met HDN bezig de desktoptaxatie via HDN te ontsluiten.
  • De Hypotheekbond heeft het mogelijk gemaakt Uwkluis.nl/zakelijk Ockto of VeiligOphalen als bron te gebruiken voor het ophalen van data. 

Ketenbrede bijeenkomst inzake brondata
Eind juni volgt weer een ketenbrede bijeenkomst rondom het thema brondata. Ook staat de HDN Meet-up van 8 juni in het teken van bronontsluiting.

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content