Skip to Content

Nieuwe IBL-rekentool live!

hero image decor

Vanaf vandaag is de URL van de Inkomensbepaling Loondienst rekentool (IBLrekentool) veranderd. Hypotheekadviseurs en geldverstrekkers berekenen het toetsinkomen op basis van het UWV verzekeringsbericht voor klanten in loondienst daarom voortaan op www.toetsinkomenberekenen.nl

Hypotheek op basis van brondata

De hypotheekmarkt heeft de ambitie om tot een documentloos hypotheekaanvraagproces te komen met als doel het aanvragen van hypotheken voor klant, adviseur en geldverstrekker sneller, beter en eenvoudiger te maken. Daarom maken hypotheekadviseurs al sinds 2018 gebruik van de IBL-rekentool. Met de rekentool berekenen adviseurs en geldverstrekkers het toetsinkomen voor klanten in loondienst op basis van inkomensgegevens uit het UWV verzekeringsbericht. Hierdoor wordt het opvragen van de werkgeversverklaring voor mensen in loondienst overbodig.

Inmiddels worden er op jaarbasis ± 600.000 berekeningen uitgevoerd in de IBL-rekentool en heeft de Regiegroep Inkomensbepaling Loondienst* besloten om de rekenregels verder te optimaliseren naar versie 8.0 en tegelijk de IBL-rekentool volledig in eigen beheer te nemen en door te ontwikkelen.

Alle IBL berekeningen via www.toetsinkomenberekenen.nl

Sinds vandaag staat de nieuwe website: www.toetsinkomenberekenen.nl live. Alle IBL-berekeningen worden voortaan volgens de nieuwe rekenregels en via de nieuwe rekentool uitgevoerd.
De oude tool op www.inkomensbepalingloondienst.nl blijft nog 3 maanden beschikbaar zodat geldverstrekkers voor de afhandeling van lopende aanvragen (indien strikt noodzakelijk) nog gebruik kunnen maken van de oude versie van IBL.

Meer weten?

Zo goed als alle aanbieders accepteren hypotheekaanvragen via de IBL-rekentool met het UWV verzekeringsbericht voor mensen in loondienst. Op www.hdn.nl/diensten/inkomensbepalingloondienst vind je een overzicht van alle deelnemende partijen. Ook vind je daar altijd de laatste versie van de rekenregels.

Meer informatie en een Q&A voor hypotheekadviseurs is te raadplegen op de site van HDN. Adviseurs kunnen bij vragen ook altijd terecht bij de betreffende aanbieder.  

*IBL Regiegroep
In de Regiegroep IBL zitten vertegenwoordigers van (in alfabetische volgorde): ABN AMRO, Aegon, De Hypothekers Associatie, ING, NHG, en Rabobank. HDN faciliteert de Regiegroep IBL en de werkgroepen bij de Inkomensbepaling Loondienst.

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content