Skip to Content

Zorgeloos Vastgoed pakt inefficiëntie aankoopproces woning aan

De eerste Ronde Tafel van het initiatief Zorgeloos Vastgoed heeft plaatsgevonden. Makelaars, taxateurs, financieel adviseurs, geldverstrekkers, notarissen en het Kadaster deelden hun ervaringen vanaf het eerste klantcontact tot aan het passeren en inschrijven van een leveringsakte en keken of dit proces beter kon. Zij kwamen unaniem tot de conclusie: samenwerken aan transparante en betrouwbare informatie-uitwisseling, waarbij iedere partij zijn eigen expertise in het aankoopproces kan inbrengen is noodzakelijk. Zorgeloos Vastgoed pakt deze handschoen op en werkt aan een eerste versie van een afsprakenstelsel.

Ervaringen in het aankoopproces
Tijdens de sessie is het huidige aankoopproces in kaart gebracht, waarna gezamenlijk de knelpunten zijn opgenoemd en besproken. Dat is gedaan door de koper en verkoper het proces te laten doorlopen, waarbij ieders rol in het proces uitgebreid is behandeld, van aankoopmakelaar tot aan de bewaarder van het Kadaster. Tijdens deze simulatie ervoer iedereen de soms onpraktische werkwijze, het gemis aan duidelijke afspraken en het gebrek aan zicht op het totale proces. “Het is bijzonder dat niemand echt van elkaar weet wat zij doet voor de consument”, aldus één van de deelnemers. Zo bleek de koper veelvuldig exact dezelfde vragen moest beantwoorden, dezelfde stukken moest aanleveren en vervolgens zich afvroeg wat er van hem verwacht werd.

Behoefte aan verbetering
Aan het einde van de sessie constateerden de deelnemers dat er inmiddels 7 kopieën van de koopovereenkomst in omloop waren. Deze stukken werden vrijwel allemaal geleverd door de koper en worden vaak nog uitgewisseld op papier of via e-mail. Er is een duidelijke behoefte ontstaan voor uniforme afspraken over processen en werkwijze omtrent de koopovereenkomst, zodat zowel de consument als de partijen meer duidelijkheid en zekerheid krijgen.

Richting een toekomstvaste oplossing
Over de toekomstige oplossing zijn de deelnemers het eens: samenwerken aan transparante en betrouwbare informatie-uitwisseling, waarbij iedere partij zijn eigen expertise in het aankoopproces kan inbrengen. Daar gaat Zorgeloos Vastgoed de komende tijd werk van maken, beginnend bij een eerste versie van het afsprakenstelsel. Hiervoor wordt een beroep gedaan op de experts en andere ketenpartners, om gezamenlijk een toekomstvaste oplossing te bedenken en realiseren.

Over Zorgeloos Vastgoed
Zorgeloos Vastgoed is een initiatief van Hypotheken Data Netwerk (HDN), het Kadaster, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM). Met elkaar en voor de consument en elkaar werken we aan duidelijkheid en zekerheid in de vastgoedketen. Dit doen we door met betrouwbare en gevalideerde gegevens eerder, beter en complete informatie te bieden voor de koper, verkoper, woning en financiering. We bieden de consument en branchegenoten informatie tijdens alle fases van het wonen: zoeken, kopen, wonen en verkopen.

Meer weten of geïnteresseerd om bij te dragen aan de totstandkoming van het afsprakenstelsel? Neem dan contact op met Merlyn van den Berg, adjunct directeur HDN via info@hdn.nl.

 

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content