Skip to Content

Doorpakken met volledig geautomatiseerde taxatievalidatie-data

PERSBERICHT

Utrecht, 10 april 2019 – Als je een hypotheek aanvraagt heeft de aanbieder veel gegevens nodig. Het is het meest efficiënt als die gegevens digitaal worden aangeleverd. Daarom hebben het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI), ABN AMRO en HDN (Hypotheken Data Netwerk) een manier ontwikkeld om de informatie uit gevalideerde taxatierapporten, digitaal beschikbaar te maken voor hypotheekaanbieders. Deze volledig geautomatiseerde werkwijze is na de succesvolle test bij ABN AMRO voor de hele branche beschikbaar.

Het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) is marktleider op het gebied van validaties van taxatierapporten. Zij heeft in samenwerking met HDN, die zorgt voor een eenduidige, gestandaardiseerde communicatie via een volledig beveiligd netwerk tussen de marktpartijen in de hypotheekketen, een efficiënter proces ontwikkeld rond taxatievalidatiegegevens.

Volledige automatisering
Via HDN gaan taxatievalidatiegegevens via een gestandaardiseerd bericht naar aanbieders. In dit HDN-bericht is de XML van het taxatierapport opgenomen en dit maakt het mogelijk voor de ontvanger om zelf te bepalen welke gegevens hij/zij wenst te gebruiken voor het eigen proces. Daarnaast kan het volledige taxatierapport als PDF worden opgeslagen in het klantendossier. Door op deze manier te werken verloopt de hypotheekaanvraag op dit punt volledig geautomatiseerd, een vorm van Straight Through Processing.

Nieuwe werkwijze voor de hele branche beschikbaar
Het NWWI en ABN AMRO hebben de nieuwe werkwijze succesvol getest en in gebruik genomen. Een grote stap op het vlak van een volledig geautomatiseerde hypotheekketen (van aanvraag tot bindende offerte). NWWI en HDN organiseren komende tijd sessies om alle geldverstrekkers en stakeholders te informeren over de nieuwe mogelijkheden en om ketenbreed te komen tot de beste toepassing.

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content