Jezelf bij het kopen van een woning eindeloos moeten identificeren, terwijl alle instanties precies kúnnen weten wie je bent; daar wil je toch vanaf? Daarom werkt het sector initiatief Goed IDee aan een manier waarmee consumenten zich eenvoudig, betrouwbaar en veilig digitaal kunnen identificeren bij het kopen van een woning. En er worden mooie stappen gezet.
Gebruik een veilige Digitale Identiteit
De NVM levert het eID-middel Vidua al in serieuze aantallen uit; wekelijks ongeveer 1.750 hoog gekwalificeerde digitale identiteiten. Dat is 25% van alle consumenten die in contact komen met intermediairs en aanbieders. Met het project GoedIDee wil HDN ervoor zorgen dat deze consumenten dit ID ook bij het regelen van de hypotheek kunnen inzetten. Het identificatiemiddel voldoet namelijk aan de hoogste veiligheidseisen en de kans is groot dat vanaf 1 januari 2026 financieel dienstverleners zelfs verplicht zijn een digitale identificatie op eIDAS niveau te accepteren.
HDN is er nu in ieder geval al klaar voor en start met voorlopers een pilot waarna we bij succes het tweede kwartaal 2024 voor de hele markt live willen gaan.
Twee concrete doelen
De twee doelen van Goed IDee zijn
A) Het elimineren van het kopie identiteitsbewijs door het inzetten van gekwalificeerde identiteitsattributen volgens een norm (eIDAS)
B) Hypotheekstukken kunnen ondertekenen met een gekwalificeerde elektronische handtekening, met dezelfde rechtsgeldigheid als een’natte handtekening’
Wet verplicht acceptatie gekwalificeerde elektronische handtekening
De Nederlandse Wet digitale overheid (WDO) is bedoeld om de digitale communicatie tussen de overheid, consumenten en bedrijven te vereenvoudigen en te verbeteren. Op 1 juli 2023 is de wet van kracht gegaan en als eerste regelt de wet dat je voortaan niet meer alleen met je DigiD maar ook met andere (eIDAS) inlogmiddelen (zoals die van Vidua) terecht kan bij de overheid. Daarnaast moeten dienstverleners een gekwalificeerde digitale handtekening accepteren.
Dat het menens is, blijkt wel uit een recente uitspraak van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD), waarbij het KiFiD oordeelde: ‘het standpunt van DeGiro dat zij niet verplicht is om een gekwalificeerde elektronische handtekening te accepteren, is strijdig met de eIDAS-Verordening’.
Wil je ook aan de slag met de gekwalificeerde digitale identiteit die ook bij makelaars wordt gebruikt? Neem dan contact op met Arjen de Bake.