Skip to Content

Jan Goedhart over zijn deelname aan de werkgroep Hypotheken

hero image decor

“Het is leuk omdat het écht ergens over gaat”

Hij is een druk bevlogen man; Jan Goedhart, Customer Journey Expert Hypotheken bij ING. Toch maakt hij een half uurtje vrij voor een interview met HDN. En ook voor de werkgroep Hypotheken waar hij nu alweer zeven jaar deel van uitmaakt. Waarom? “Omdat ik de vereniging HDN belangrijk vind. Het is net als bij de hockeyclub. Heb je er lol van? Dan moet je ook bardienst draaien.”

Iedereen doet mee

Jan is al lang betrokken bij HDN. Rond 2007 was hij werkzaam bij Davinci en was hij voorzitter van de Werkgroep Standaard. “We vonden dat de leden meer betrokken moesten zijn bij de ontwikkelingen binnen de standaard en zijn toen de werkgroepen gestart. Op dat moment was iets van 35% van de geldverstrekkers lid van de vereniging,” legt Goedhart uit. Inmiddels zijn zo goed als alle geldverstrekkers maar ook kredietaanbieders en verzekeraars aangesloten bij HDN. Met die groei zijn ook de werkgroepen uitgebreid. Meest recent is de werkgroep Techniek en ontwikkeling gestart en de werkgroep Actief klantbeheer is in oprichting.

Tijd voor tijd

“Ik zit nu bijna zeven jaar voor ING in de werkgroep Hypotheken. Natuurlijk kost me dat tijd. Maar het levert me zeker ook wat op. In de werkgroep bespreken we de wijzigingen voor grote releases. Wat is de impact van een voorgestelde wijziging, levert de wijziging genoeg op voor de keten en is het misschien beter om een andere keuze te maken. Changes die na overleg in de werkgroep definitief worden opgenomen in de release, kan ik veel sneller met mijn collega’s doorvoeren omdat ik precies weet wat er moet gebeuren en de achtergrond goed ken,” geeft Jan aan. ”Hoeveel tijd je precies kwijt bent, verschilt een beetje. Een major release kost wat meer tijd. Dat is twee keer per jaar. Je moet echt over de hele keten kunnen kijken. Als je lang meeloopt weet je vaak snel wat de gevolgen zijn van een voorgestelde wijziging in de praktijk. Dat kan ik dan inbrengen.” 

Scherp op details

In de werkgroep kijken de leden waar zaken beter kunnen. En dat moet dan wel écht iets opleveren voor de hele keten. “Het is niet zomaar besluiten velden toe te voegen. Het toevoegen verplicht alle aangesloten partijen om aan de slag te gaan. Scrumteams bij elkaar roepen, leveranciers inschakelen, een nieuw scherm ontwerpen, bouwen, regressietesten uitvoeren. Ga zo maar door. Belangrijk om in de werkgroep met elkaar goed af te wegen of we met de wijzigingen echt iets opschieten. En als wijzigingen op de rol staan moet je scherp zijn op de kleinste details. Als de omschrijving niet goed is, gaat het mis. Daar zit ik bovenop. En dat maakt het ook leuk. HDN zit mooi in het midden van alles. Je moet altijd twee kanten op denken. Elke keuze heeft gevolgen. Het is leuk om daarmee bezig te zijn. Het gaat écht ergens over.”

Het grotere geheel

Goedhart baalt niet snel maar als dingen slecht doordacht de werkgroep worden ingegooid, vindt hij dat wel een gemiste kans. Dit kan als gevolg hebben dat er geen tijd is voor goede discussie of dat wijzigingen als voldongen feit worden gepresenteerd. “Daar kan ik niet tegen. Als wijzigingen alleen ingebracht worden voor eigen belang, dan vind ik dat jammer en een gemiste kans. Denk aan het grotere geheel en de gehele keten.”

Tips

Gaandeweg het gesprek heeft Jan ook nog wel wat tips voor HDN. “Voor HDN zijn zaken vaak heel logisch. Alleen wordt wel eens vergeten de leden en gebruikers mee te nemen in de veranderingen. Neem bijvoorbeeld de nieuwe website. Dan worden er URL’s veranderd en handleidingen verplaatst maar voor de gebruiker is dat niet zomaar duidelijk. Je moet mensen wel uitleggen wat er is veranderd en waarom. Bij ING kan ik mijn collega’s vertellen hoe het zit en wat de bedoeling is. Maar niet iedereen zit in een werkgroep of dicht bij het vuur. Je moet als HDN alle stakeholders tijdig meenemen in de wijzigingen die je doorvoert.”

Goed voor je netwerk

Er zijn zittingstermijnen voor werkgroepleden. Ook wisselen mensen soms van functie waardoor lidmaatschap van de werkgroep niet meer passend is. Daarom is er op dit moment in alle werkgroepen plek voor nieuwe leden. Volgens Goedhart hoef je niet te twijfelen om deel te nemen aan een werkgroep en brengt het genoeg voordelen met zich mee: “In een werkgroep verbreed je je horizon. Je zit met alle stakeholders aan tafel. Van geldverstrekkers tot softwareleveranciers of intermediairs. Het is dus goed voor je netwerk. Daarbij leer je er als professional veel van. Alle invalshoeken rond het hypotheekproces worden belicht en je doet veel kennis op waarmee je in je dagelijkse werk je voordeel doet. En HDN is een vereniging he! Heb je er lol van, dan moet je ook bardienst draaien. Dat is ook zo bij de tennis-, hockey- of voetbalclub. Als je wilt dat het lekker loopt dan heb je een inspanningsverplichting. Zo simpel is het.”

section decor

Vacatures

Net als Jan ook meedraaien in 1 van de werkgroepen?

Check dan de openstaande vacatures en meld je vandaag nog aan!

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content