Skip to Content

AVG, last of lust

Reinier van der Heijden, directeur HDN

Het is gebeurd. De AVG is in werking getreden. En dat heb ik geweten. Mijn mailbox is ontploft en ik kan geen privacy statement meer zien. Wel goed om te lezen dat iedereen zorgvuldig met mijn gegevens om wil gaan. En ja, ook HDN heeft zich in het onderwerp vastgebeten. Gelukkig zijn we op tijd begonnen want zoals iedereen zelf heeft kunnen ervaren; het is nogal wat….

Als kleine organisatie bedienen we een groot aantal leden, gebruikers en certificaathouders. Wat moet je dan precies vastleggen en waar liggen welke verantwoordelijkheden? We hebben het goed uitgezocht. Tijdens workshops waar we met alle partijen uit de keten aan tafel zaten. Middels een assessment (de DPIA) en ook de Werkgroep Compliance heeft actief meegekeken.

HDN geeft op een gestandaardiseerde manier gegevens door. We slaan geen gegevens op. Dat is een belangrijk gegeven. Vervolgens zijn alle velden die we gebruiken doorlopen op functie en werking. Zaken die niet strookte met de wet zijn veranderd. We hebben waar mogelijk efficiëntieslagen gemaakt en zijn gekomen tot een nieuwe verwerkersovereenkomst voor onze leden en gebruikers en een uniforme aanpak voor onze ruim 4000 certificaathouders. Dit alles maakt dat je mij als kersverse Functionaris Gegevensbescherming ’s nachts rustig kan wakker maken. Op onze site vind je een totaaloverzicht van de zaken die zijn geregeld naar aanleiding van de invoering van de AVG.

Die mails in mijn inbox en het HDN project AVG dat in juni 2017 al is gestart, geven aan dat we in Nederland privacy en de nieuwe wet echt wel belangrijk vinden. De wet is zelfs startpunt van nieuwe initiatieven. Bijvoorbeeld binnen de overheid. We zitten in Den Haag aan tafel om mee te denken over hoe burgers regie houden over hun eigen gegevens. Maar ook binnen de financiële keten zie ik kansen. Wat zou het lekker zijn als klanten maar 1x toestemming hoeven te geven voor het delen van bepaalde gegevens. Dat moeten we binnen de keten kunnen regelen toch? Die AVG hobbel hebben we met elkaar genomen. Laten we er nu met elkaar van gaan profiteren en kijken waar we het nog beter kunnen regelen voor de klant.

Reinier van der Heijden

PS: Vergeet je niet de knop in de nieuwsmail aan te klikken dat je onze nieuwsmail wil blijven ontvangen? Dan weet je zeker dat je niets mist en voldoet HDN aan de vereisten van de AVG…
Ontvang je onze nieuwsbrief nog niet en wil je dat wel? Schrijf je dan hieronder in voor onze maandelijkse update.

 

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content