Certificering

HDN doet een jaarlijkse check om de kwaliteit en eenduidigheid van de standaard te waarborgen.

hero image decor

Kwaliteit standaard geborgd

Om een veilige en slimme informatie-uitwisseling binnen de keten te waarborgen, beheert HDN de standaard. De standaard bevat duidelijke ketenafspraken. Elk jaar controleert HDN of alle partijen zich aan deze afspraken houden. Deze certificering gebeurt altijd na de jaarlijkse grote release van de HDN Standaard. We doen dit aan de hand van vooraf vastgestelde criteria, zodat leden en gebruikers eenduidige en betrouwbare rapportages ontvangen. Daarnaast gaan we met alle gebruikers in gesprek om te toetsen of zij de afspraken op dezelfde manier interpreteren en toepassen. Zo zorgen we samen met onze leden en gebruikers voor een actueel en consistent gebruik van de HDN Standaard, en stimuleren we continue verbetering in de keten.

Werkwijze

Drie maanden na de HDN-jaarrelease van de standaard ontvangen alle leden en gebruikers rapportages op basis van vooraf vastgestelde criteria.

Als er geen bevindingen zijn, worden partijen direct gecertificeerd (✓). Wanneer niet alle aspecten voldoen aan de afspraken, krijgen partijen de mogelijkheid om te reageren en een analyse uit te voeren om de bevindingen te verhelpen. Voor deze partijen volgt een tweede rapportage.

Op basis van de tweede rapportage worden partijen zonder bevindingen gecertificeerd (✓).

Partijen met nog openstaande of nieuwe bevindingen krijgen de oranje status “aangehouden” in het ledenoverzicht op de website.

Als een partij de openstaande bevindingen niet voor de volgende HDN Release kan verhelpen, is de partij “niet gecertificeerd” en komt deze op rood te staan in het ledenoverzicht. Met deze partij wordt overlegd of en hoe deze verbonden kan blijven met HDN.

Rollen

Welke rol een partij heeft in de HDN-keten bepaalt op welke onderwerpen deze partij wordt gecertificeerd. Zo ligt de nadruk bij partijen aan het ‘begin’ van de keten hoofdzakelijk op de juiste vulling van de berichten die zij versturen, terwijl de controle bij partijen aan het ‘einde’ van de keten zich vooral richt op het volgen van de procesafspraken.

De volgende rollen worden onderscheiden:

Rol 1: Softwarepakketten (voorkant)

Rol 2: Tussenstations zonder aanpassingen

Rol 3: Tussenstations met aanpassingen

Rol 4: Aanbieders

Rol 5: Intermediar

Volg de link hieronder voor een beschrijving van de rollen in detail.

Meer info over de verschillende rollen

Vragen over certificering? Stuur een bericht naar Mary-Lou.

Contact Form Personal

Contact form for personal

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.