Skip to Content

Vierde kwartaalrapportage Monitor Koopwoningmarkt

De vierde Monitor Koopwoningmarkt (vierde kwartaal 2013) schetst een beeld van een aanhoudend herstel van de hypothekenmarkt en de markt van bestaande koopwoningen. De aantallen nieuwe hypotheken en transacties laten voor het derde opeenvolgende kwartaal een stijgende lijn zien. Bovendien is het aantal verkopen in het vierde kwartaal van 2013 veel hoger dan op basis van seizoenpatronen was te verwachten. Daarnaast zijn zowel de verkoopprijs als de Prijsindex Bestaande Koopwoningen nu al drie maanden min of meer stabiel.

De druk op de koopwoningmarkt wordt dus langzaam opgebouwd, wat zich vertaalt in aanhoudende groei van het vertrouwen in de koopwoningmarkt onder de woonconsumenten. Zeker zo belangrijk is het feit dat, ondanks het hoge werkloosheidscijfer, ook het consumentenvertrouwen in de economie recentelijk flink aantrekt. Dit alles maakt het vierde kwartaal van 2013 tot het beste laatste kwartaal van de afgelopen vijf à zes jaar. Alle signalen wijzen er op dat het eerste kwartaal van 2014 ook wel eens het beste eerste kwartaal van de afgelopen jaren kan worden. In het vervolg van deze rapportage wordt nader op de recente ontwikkelingen ingegaan.

De Monitor Koopwoningmarkt is het resultaat van een samenwerking tussen Bureau Kredietregistratie, Centraal Bureau voor de Statistiek, Hypotheken Data Netwerk, Nederlandse Vereniging van Makelaars, Vereniging Eigen Huis en Waarborgfonds Eigen Woning en wordt gepubliceerd door het Expertisecentrum Woningwaarde van het OTB, TU Delft.

Deze totaalindicator geeft in één oogopslag de stemming op de huizenmarkt weer. Daarmee proberen de TU Delft  en RTL Z helderheid te verschaffen voor consumenten én deskundigen die nu maandelijks te maken hebben met een grote hoeveelheid aan deelcijfers.

De RTL Huizenindex is gebaseerd op de Kwartaalrapportage Monitor Koopwoningmarkt, samengesteld door OTB en gebaseerd op alle bestaande statistieken over de woningmarkt.

Lees hier de volledige Kwartaalrapportage Monitor Koopwoningmarkt

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content