Skip to Content

Vernieuwing ‘Statusbericht HDN’ stap voorwaarts

HDN (Hypotheken Data Netwerk) heeft het project ‘Track en Trace met passeerbevestiging’ succesvol afgerond. Diverse partijen in de hypotheekketen waren betrokken bij het opstellen van het vernieuwde statusbericht (SX). Met dit nieuwe statusbericht kan een maatschappij de aangesloten intermediairs digitaal relevante statusinformatie verstrekken over een hypotheekdossier.

Via het nieuwe ‘statusbericht’ is via HDN informatie uit te wisselen over de voortgang van een hypotheekaanvraag. In samenwerking met ASR verzekeringen, Intersoftware, DAK Hypotheken, De HypotheekShop en Faster Forward is de testfase voor de gestructureerde manier van statusaanlevering succesvol afgerond.

De deelnemers zijn nu in staat om op een éénduidige wijze de status van een hypotheekdossier uit te wisselen waardoor er minder telefoon en e-mail verkeer nodig is. Dit resulteert in efficiencywinst voor zowel aanbieders als bemiddelaars in het hypotheekproces. De pilotdeelnemers hebben het nieuwe statusbericht aangemerkt als een klassieke win-win situatie, mede door de zeer korte (en daardoor relatief goedkope) doorlooptijd om het nieuwe bericht in te regelen. Met een voor beide partijen kleine investering worden forse besparingen bereikt op het gebied van communicatie over voortgang op een dossier.

Tim Schoonbergen, directeur DAK: “DAK en ASR Verzekeringen gaan samenwerken en willen dit beide op de meest efficiënte en klantvriendelijke manier doen. Daarom zijn wij beiden dragers van dit belangrijke HDN project..

Arthur Menke, directeur Intersoftware: “Als softwareleverancier willen wij te allen tijde voorop lopen in ontwikkelingen en werken dus graag mee aan initiatieven die het aanvraagproces voor alle partijen efficiënter maken.”

HDN
De coöperatieve vereniging Hypotheken Data Netwerk (HDN) is een initiatief van vrijwel alle geldverstrekkers in Nederland met als doel te komen tot elektronische berichtenuitwisseling in de hypotheekketen volgens uniforme standaarden. Inmiddels werken 40 maatschappijen en zo’n 4.000 kantoren met HDN, waarmee het de meest gebruikte berichtenstandaard is in de Nederlandse hypotheekwereld.

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content