Skip to Content

Uitgelicht Project: Darts als poortwachter

Zoals Dorine van Basten in haar column schreef werken we door het koppelen van externe bronnen in het aanvraagproces toe naar het verstrekken van hypotheekoffertes zonder voorbehouden. Het grote voordeel hiervan is dat aanvragen sneller beoordeeld kunnen worden, fraude risico’s verminderen en tegelijkertijd data kwaliteit en hitratio toe nemen.  Voor de klant betekent dit uiteindelijk dat deze sneller duidelijkheid heeft over de hypotheekaanvraag.

Momenteel kunnen Kadaster, Calcasa, NBWO en NWWI geraadpleegd worden in het proces. Dit zijn allemaal bronnen die gericht zijn op het onderpand. De komende maanden zal HDN zich richten op het raadplegen van bronnen die te maken hebben met de consument. Darts als Poortwachter maakt het ketenpartijen mogelijk om geautomatiseerd bronnen te raadplegen, voordat de aanvraag in behandeling wordt genomen.

De poortwachter is een webbased applicatie die de productaanbieders (HDN leden) zelf kunnen inrichten. De productaanbieders bepalen zelf via de poortwachter welke bronnen zij in welke fase van het aanvraag-, mutatie- en/of beheerproces willen raadplegen. Ook beperkt de poortwachter uitval, omdat op dit moment iedere HDN partij ieder type bericht kan verzenden naar iedere productaanbieder. Dit leidt er bijvoorbeeld toe dat een hypotheekverstrekker een HDN Verzekeringsbericht (LX) van een intermediair toegestuurd krijgt, terwijl die hypotheekverstrekker geen LX-berichten ondersteunt. In dit voorbeeld kan de poortwachter door de hypotheekverstrekker zo worden ingericht dat het uitsluit dat een HDN gebruiker een LX-bericht naar hun kan versturen.

Daarnaast biedt de poortwachter alle HDN ketenpartijen inzicht in welke HDN berichten door welke productaanbieders worden ondersteund.

De komende maanden zal HDN de poortwachter gepilot worden met een aantal ketenpartijen, waarna de poortwachter beschikbaar wordt gesteld aan de HDN leden.

Als u ook wilt deelnemen aan de pilot, dan kunt u contact opnemen met Arjen de Bake (adebake@hdn.nl).

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content