Skip to Content

Stijging hypotheekaanvragen

Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) heeft afgelopen februari zo’n 18.000 unieke hypotheekaanvragen geregistreerd. Dat is zo’n 30% hoger dan in januari 2015. Het verschil met februari 2014 is eveneens circa 30%.

Het totale aantal hypotheekaanvragen in de eerste twee maanden van 2015 toont een aanzienlijk hoger aantal, dan de 3 jaren daarvoor. Het aantal hypotheekaanvragen in de eerste twee maanden van 2015 samen is ongeveer 21% hoger dan in diezelfde twee maanden in het jaar ervoor. In vergelijking met 2013 en 2012 ligt het totaal aantal van januari en februari op respectievelijk 80% en 50%. ‘De stijging van het aantal hypotheekaanvragen bevestigt het positieve sentiment in de hypotheekmarkt’, zegt Dorine van Basten, directeur HDN.

Ondertussen werkt HDN hard aan het realiseren van de hypotheekofferte zonder voorbehouden. Door relevante databronnen aan het hypotheekproces van HDN te koppelen, kunnen hypotheekverstrekkers bij het ontvangen van de aanvraag direct beoordelen of de hypotheek verstrekt kan worden. Het maken van voorbehouden en het achteraf aanleveren van documenten, zoals een salarisstrook, behoort dan tot de verleden tijd. Toestemming van de consument is bij bepaalde bronnen noodzakelijk. ‘Maar door het delen van deze data heeft de consument veel sneller duidelijkheid of de hypotheek definitief verstrekt kan worden. Dat verlossende woord kan nu enkele weken duren. Dat kan in de toekomst terug naar enkele uren, of zelfs enkele minuten’, aldus Dorine van Basten, directeur HDN.

hdn4

Bron: HDN Index

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content