Skip to Content

Start pilot taxatieberichten via HDN

Binnen het Hypotheken Data Netwerk (HDN) wordt met de grote taxatiebureaus gewerkt aan het mogelijk maken van digitaal verzenden van taxatieopdrachten en rapporten via het HDN netwerk.

Het project rond op dit moment de voorbereidende fase af. Dit betekent dat de gestandaardiseerde bericht schema’s voor het aanvragen van taxatierapporten (TX)en het verzenden van taxatie rapporten (RX) gepubliceerd zijn. Hiermee zijn deze berichten voor alle HDN gebruikers beschikbaar.

De hypotheekadvies software FINIX® van softwarebedrijf Euroface, heeft de eerste versie van het Taxatieraanvraagbericht (TX) ingebouwd. De aanvragen kunnen door Hamer Taxaties, 5 punt 20 en Taxatheek ontvangen worden. Het digitale taxatierapport (RX bericht) zal door deze taxatie organisaties in de pilot fase naar de hypotheekservicer Quion en de non-conforming hypotheekverstrekker Sparck verzonden worden. De betrokken partijen verwachten in de zomer de pilotfase te kunnen afronden.

Met de afronding van de pilot wordt het voor iedere intermediair mogelijk rechtstreeks vanuit het adviespakket taxatieopdrachten te verstrekken. Zodra het taxatierapport gereed is zal deze zowel naar de beoogd financier als naar de opdrachtgever (intermediair) via HDN terug gestuurd worden. Hierbij staat voor de ontvangende partijen onomstotelijk vast dat het taxatierapport rechtstreeks en onveranderd van de taxateur binnen komt.

Het bericht met het taxatierapport bevat naast het taxatierapport in PDF formaat ook de essentiële data in XML. Dit verbetert het administratieve proces en maakt het elektronisch beoordelen van het rapport mogelijk. Hierdoor kunnen acceptanten hun tijd doelmatiger besteden aan die gevallen waarbij de financiering op basis van de waarde van het onderpand tot verhoogde alertheid leidt.

Met de taxatieberichten via HDN is er een volgende stap gemaakt om tijdrovende onderdelen in het hypotheekproces door middel van standaardisatie te optimaliseren.

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content