Skip to Content

Start ontwikkeling ‘Offertebericht als dataset’

Diverse partijen binnen de vereniging HDN (Hypotheken Data Netwerk) hebben een samenwerkingscontract ondertekend om deze zomer het ontwikkeltraject ‘Offertebericht als dataset’ uit te voeren. Doelstelling is om de 4.000 aangesloten kantoren tijdwinst te laten behalen door de elektronische terugkoppeling van aanvraaggegevens door hypotheekmaatschappijen te verbeteren. Peter van den Bosch, bestuurslid van de vereniging HDN: “Het nieuwe project behoort tot onze verbeterpunten voor 2008. Bij de opstelling van het eisenpakket is nauw samengewerkt met Van Kampen Groep, ATP Hypotheken, Zwitserleven, Everest en Pyrrho. Het vastgestelde plan van aanpak is met een samenwerkingscontract bekrachtigd. Deze zomer zal het ontwikkeltraject plaatsvinden, inclusief een pilot. Wij verwachten dat rond 1 oktober alle HDN-gebruikers van de nieuwe functionaliteit kunnen profiteren.”

Projectdoelstelling
Op dit moment ontvangen de HDN intermediairs, inkoopcombinaties en ketens als terugkoppeling van de maatschappijen op een offerteaanvraag een HDN offertebericht, met als bijlage een PDF. Deze PDF moet vervolgens worden geopend om te zien of de gegevens in de offerte overeenkomen met de gegevens in de offerteaanvraag. Deze werkwijze werd als omslachtig ervaren door de gebruikers. In de nieuwe opzet zullen de belangrijkste kernwaarden, zoals het hypotheekbedrag, waarde onderpand en het dekkingsbedrag tevens als XML data in het HDN offertebericht staan. De XML data worden vervolgens ingelezen in het adviespakket. Dit gaat twee voordelen opleveren, volgens projectleider Arjen de Bake: “In één oogopslag is duidelijk of de aanvraag die ingediend is overeenkomt met de offerte welke ontvangen is en de gegevens zijn direct te matchen met de gegevens in de hypotheeksoftware op een kantoor.”

De coöperatieve vereniging Hypotheken Data Netwerk (HDN) uit Amsterdam is een initiatief van bijna alle hypotheek- en verzekeringsmaatschappijen in Nederland met als doel te komen tot elektronische berichtenuitwisseling in de hypotheekadviesketen volgens uniforme standaarden. Inmiddels werken 45 maatschappijen en zo’n 4.000 kantoren met HDN, waarmee het de meest gebruikte berichtenstandaard is in de Nederlandse hypotheekwereld.

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content