Skip to Content

Samenwerking HDN en SIVI krijgt vorm

Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) en het standaardisatie-instituut SIVI gaan nauwer samenwerken. Een eerste stap is dat het All Finance Datamodel (AFD) van SIVI ter beschikking wordt gesteld aan het HDN. Het mes snijdt aan twee kanten, het bereik van AFD model neemt toe en het hypothecaire intermediair kan via HDN sneller integreren in de verzekeringsketen.

Zowel Roy van Diem (HDN) als Hein Aanstoot (SIVI) erkennen dat er nog een lange weg te gaan is. “Maar samenwerking is nodig om de ontwikkelingen in de markt te kunnen volgen. Het is duidelijk dat het hypothecaire intermediair steeds meer een allround financieel intermediair wordt en dus behoefte krijgt aan ketenintegratie op het gebied van verzekeringen, sparen, beleggen en pensioenen. Die ontwikkeling moeten wij ondersteunen”, meent Aanstoot, directeur van het standaardisatie-instituut Sivi.

Om de samenwerking kracht bij te zetten, is inmiddels een werkgroep geformeerd. Deze werkgroep onderzoekt hoe door verdere samenwerking nog meer voordelen voor het intermediair en aanbieders kan worden gerealiseerd. Hierbij wordt nadrukkelijk gekeken naar kostenbesparingen die mogelijk zijn voor intermediair en aanbieders.

Doordat het AFD nu ter beschikking komt van het HDN kan het hypothecaire intermediair via HDN straks ook verzekeringen en andere financiële diensten sluiten. Dit is in lijn met de verwachting dat het hypothecair intermediair zich meer zal richten op verzekeringen, pensioenen, sparen en beleggen. Daarmee is dit een grote stap voorwaarts in het digitaliseren van de keten.
Zowel HDN als SIVI zijn het er overigens over eens dat de gegevensstandaard van HDN de basis is voor de gestructureerde gegevensuitwisseling over hypotheken. Daar komt geen verandering in.

Door te werken met een converter tussen HDN- en GIM-berichten is het mogelijk om de implementatie nog dit jaar te bewerkstellingen. De converter maakt het mogelijk digitaal samen te werken met behoud van bestaande standaarden. Ook wordt ernaar gestreefd om op korte termijn te werken aan één datacatalogus met gebruik van zelfde naamgeving en definitie van velden. Een volgende stap in het digitaliseren en integreren van de keten.

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content