Skip to Content

Publicatie NU.nl :Herstel huizenmarkt van korte duur

NU.nl AMSTERDAM – Het herstel op de huizenmarkt door de verlaging van de overdrachtsbelasting per 15 juni is van korte duur.

De strengere regels die banken sinds 1 augustus hanteren neutraliseren het positieve effect van die belastingmaatregel, blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Het registratienetwerk waarbij ongeveer vierduizend tussenpersonen zijn aangesloten noteerde in juli het hoogst aantal hypotheekaanvragen op maandbasis dit jaar.

De laatste week van juli en de eerste week van augustus lieten een flinke daling zien. “Het lijkt erop dat de effecten van de verlaging van de overdrachtsbelasting en de aangepaste hypotheekregels elkaar uiteindelijk neutraliseren”, schrijft HDN.

Gedragscode

Per 1 augustus hanteren de banken een strengere gedragscode voor de verlening van hypotheken. Hierdoor is de maximale hypotheek nog maar 106 procent van de koopprijs. Verbouwingen kunnen alleen nog maar gefinancierd vanuit de hypotheek als deze waardeverhogend werken.

Directeur van De Hypotheker Paul van der Meijs zegt in het AD vrijdag dat hij veel mensen heeft moeten teleurstellen door de nieuwe regels. “Mensen hadden een bepaald budget in gedachten voor meubels, verf, enzovoort.” legt hij uit. Door de nieuwe regels komen ze daarmee niet meer uit, waardoor potentiële huizenkopers ‘nog maar een jaartje gaan sparen’, stelt Van der Meijs.

Protest
De hypotheekadviseurs hebben samen met Vereniging Eigen Huis vorige week protest aangetekend tegen de strenge regels van banken. De partijen pleiten ervoor de minder strenge regels van de Nationale Hypotheek Garantie te hanteren.

Alleen BNP Paribas heeft hier tot nu toe gehoor aan gegeven. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken zijn de strengere regels nodig om te voorkomen dat mensen hun hypotheek niet meer kunnen betalen.

Kijk hier voor artikel op NU.nl

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content