Skip to Content

Publicatie AD: Huizenmarkt zakt opnieuw flink in

ANP/ 02/09/11

De maatregel van de regering om de overdrachtsbelasting per 1 juli van 6 naar 2 procent te verlagen, werkt niet meer. Door strengere regels van de banken is de huizenmarkt opnieuw ingezakt, dit concludeert het AD uit gegevens van hypotheekadviseurs.

In augustus is het aantal nieuwe aanvragen voor hypotheken gehalveerd meldt het Hypotheken Data Netwerk dat circa de helft van de markt bestrijkt. In juli was het aantal juist nog 30 procent gestegen. Dat kwam door de verlaging van de overdrachtsbelasting die de regering instelde.

‘Toen de overdrachtsbelasting in juli werd verlaagd, kwamen direct veel meer belangstellenden naar onze kantoren, en dat is nog steeds zo,’ zegt directeur Paul van der Meijs van De Hypotheker, de grootste hypotheekadviesketen van Nederland. ‘Maar sinds augustus moeten die mensen vaak concluderen, dat het huis en de hypotheek die ze wilden, toch niet haalbaar zijn. Het aantal aanvragen voor een hypotheek is daardoor teruggezakt naar het oude niveau.’

Oorzaak zijn de nieuwe regels van de banken voor hypotheken, zo stellen tussenpersonen. Sinds 1 augustus kunnen mensen verbouwingen niet geheel meer meefinancieren en bij goedkope huizen ook een deel van de aankoopkosten niet. De kopers moeten dat betalen uit hun spaargeld.

Van der Meijs: ‘De regels zijn abrupt geïntroduceerd. Kopers zijn verrast en zeggen: ‘we komen wel terug als we hebben gespaard’.’Volgens de banken zijn de strengere regels noodzakelijk om Nederlanders te beschermen tegen te hoge hypotheken.

Kijk hier voor artikel in AD

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content