Skip to Content

Nieuw ‘documentbericht’ grote stap voorwaarts

Bij een hypotheekaanvraag verlangt de geldverstrekker diverse losse stukken; van een kopie identiteitsbewijs tot en met salarisstroken. Mede hierdoor is de samenstelling van een compleet hypotheekdossier omslachtig en tijdrovend. De vereniging HDN (Hypotheken Data Netwerk) heeft in december de eerste fase van het nieuwe ‘documentbericht’ succesvol afgerond. Diverse partijen in de hypotheekketen waren betrokken om te komen tot digitale uitwisseling van essentiële items op de bekende hypotheekofferte stukkenlijst.

Via het nieuwe ‘documentbericht’ zijn alle stukken veilig en snel via het Hypotheken Data Netwerk uit te wisselen, waardoor de verstrekking van hypotheken sneller, veiliger en betrouwbaarder verloopt. In samenwerking met Stater, Quion, De Hypotheker, Obvion, Viaferia, ABN Amro Hypotheken Groep, Faster Forward, Euroface en VDD zijn testen voor de uitwisseling van het elektronisch dossier succesvol afgerond. Diverse deelnemers zijn nu in staat om, op basis van een papieren lijst, documenten uit het eigen elektronisch dossier klaar te zetten voor elektronische verzending. De software doet de rest. Documenten worden direct in de juiste dossiers geplaatst, waarna de acceptant met de beoordeling aan de slag kan.

Pieter van der Wal, directeur De Hypotheker: “Betrouwbaarheid en snelheid zijn voor De Hypotheker van groot belang. Het HDN documentbericht stelt ons in staat de consument optimaal te bedienen. Stukken raken niet meer zoek, in de post of bij onze partners, en de behandeling van het dossier gaat veel sneller. Als de stukken bij ons binnen zijn en beoordeeld, zijn ze direct online beschikbaar voor de geldverstrekker.“

Je ziet dat steeds meer partijen in de hypotheekketen de voordelen zien van digitaal werken. Met haar centrale positie binnen de hypothecaire waardeketen faciliteert Quion deze ontwikkeling. Deze nieuwe HDN functionaliteit levert dan ook een belangrijke bijdrage aan de realisatie van het volledig digitaal verwerken van documenten ten behoeve van het hypotheekproces binnen Quion, aldus Andries Veenstra, Projectmanager Quion. Jan Herman Deesker, Projectmanager Stater: “Het HDN documentbericht sluit perfect aan bij de digitaliseringslag in de hypotheekketen en levert een stevige bijdrage aan ketenintegratie. Daarbij draagt het bij aan kostenbesparing, omdat er veel minder wordt afgedrukt en vrijwel niets meer per post wordt rondgestuurd. Een ontwikkeling waarvan ook het milieu profiteert.”

Arjen de Bake. Projectmanager HDN: “Dankzij het enthousiasme van de projectdeelnemers
is een enorme stap gemaakt door één uniforme stukkenlijst te produceren. Zij kunnen nu communiceren via een standaard methodiek, zonder de noodzaak conversies uit te voeren. Voor HDN is dit belangrijk in het verder bedienen van de hypotheekketen. Waren het tot nu toe met name de aanvraag- en offerteberichten die online werden uitgewisseld, nu wordt ook een deel van het acceptatieproces efficiënt via HDN ontsloten.”

Vervolgstappen
Begin 2009 start de tweede fase van het documentbericht. In die fase wordt het aanvragen van de documenten met een ‘elektronische stukkenlijst’ en de terugkoppeling daarvan ook elektronisch via HDN mogelijk gemaakt. Hiermee is de cirkel rond. Deze projectfase wordt in mei 2009 opgeleverd.

Midden 2009 wordt het project documentbericht volledig afgerond. Dan wordt het voor intermediairs mogelijk om van de faciliteiten gebruik te maken. Armand Draijer, Directeur Euroface: “Voor een deel van onze klanten, de zelfstandige intermediairs, komen hiermee mogelijkheden beschikbaar om het werkproces sneller en efficiënter te laten verlopen. Erg belangrijk om in de concurrentie met grotere partijen bij te blijven.”

HDN
De coöperatieve vereniging Hypotheken Data Netwerk (HDN) uit Amsterdam is een initiatief van vrijwel alle hypotheek- en verzekeringsmaatschappijen in Nederland met als doel te komen tot elektronische berichtenuitwisseling in de hypotheekadviesketen volgens uniforme standaarden. Inmiddels werken 45 maatschappijen en zo’n 4.000 kantoren met HDN, waarmee het de meest gebruikte berichtenstandaard is in de Nederlandse hypotheekwereld.

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content