Skip to Content

NHG Toetsen en Melden via HDN Bronservice

Op dit moment moeten alle aanbieders en overige ketenpartijen, die gebruik maken van de huidige NHG webservices, overstappen naar de nieuwe NHG webservices. Dit kan rechtstreeks, maar wordt ook gefaciliteerd door HDN. Om voor HDN stakeholders dubbel werk bij de NHG koppeling maar ook met andere koppelingen met externe databronnen te voorkomen, heeft HDN het mogelijk gemaakt meerdere bronnen via één kanaal beveiligd en gestandaardiseerd voor de gehele keten beschikbaar te stellen. De HDN Bronservice, onderdeel van het HDN Platform, is uitgebreid met NHG Toetsen. Vanaf medio november wordt het ook mogelijk hypotheken via HDN te melden bij NHG.

NHG is een belangrijk onderdeel van onze keten en heeft dezelfde stakeholders als HDN. Deze overlap zorgt ervoor dat NHG meer dan 10 jaar lid is van HDN en dat beide partijen elkaar steeds vaker opzoeken voor uitdagingen die bestaan in de keten. Eén van deze uitdagingen is eenduidigheid binnen de keten en daarmee de behoefte aan één communicatiestandaard voor in beginsel het toetsen bij en melden aan NHG. Ook andere in de toekomst door NHG aangeboden (web)services worden door HDN ook via het HDN platform gefaciliteerd.

NHG heeft de sterke wens uitgesproken gebruik te willen maken van de (bewezen) HDN Standaard en haar platform om hun diensten voor de keten beschikbaar te stellen. Extra wens van NHG is op termijn gebruik te gaan maken van databronnen die via HDN ontsloten en gewaarmerkt worden. Met deze behoeften is door HDN gekozen NHG als externe bron te faciliteren via het HDN platform en de HDN Bronservice hiermee uit te breiden. Hiermee wordt gevalideerd toetsen en melden mogelijk. Je krijgt uiteraard de toetsuitslag en bij melden het garantienummer realtime, via het HDN platform, retour.

Voordelen voor jouw organisatie om NHG services via HDN Externe bronnen te ontsluiten
Enkele voordelen van het gebruiken van de HDN Bronservice:

  • HDN faciliteert beveiligd en gestandaardiseerd datatransport en is een bewezen oplossing om data beveiligd te transporteren.
  • Eén koppeling met HDN om meer bronnen te ontsluiten (dus kostenbesparend en beheersbaarder). Je hoeft niet meer verschillende interfaces met webservices van bronnen, technisch te onderhouden.
  • Uitbreiding van nieuwe bronnen, door HDN ontsloten, kunnen vervolgens met een relatieve kleine inspanning gerealiseerd worden.
  • Makkelijker, sneller en veiliger geauthentiseerde en gevalideerde gegevens uitwisselen tussen alle ketenpartijen.
  • HDN neemt beheerwerkzaamheden uit handen. Wijzigingen die de bron doorvoert, hoeven geen impact te hebben op de infrastructuur van de aanbieder.
  • Belangrijkste proces voordeel: het geïntegreerd kunnen aanleveren van externe bron data i.p.v. dossierstukken. Doordat HDN een hash plaatst over het bericht kan de integriteit van de data gewaarborgd blijven bij het transporteren ervan tussen HDN stakeholders.

Meer informatie over hoe het NHG toetsen en melden via HDN is gefaciliteerd, is hier terug te vinden. De HDN Bronservice met de beschikbare bronnen Calcasa, NBWO, Kadaster, NWWI, KvK en NHG is functioneel en technisch beschreven in het Handboek HDN Bronservice. De inhoud van het EA en EX bericht is zichtbaar in de beheertool; deze zijn uiteraard ook op te vragen bij HDN.

Vragen? Neem gerust contact op met Ynske Betlem via ybetlem@hdn.nl of 020 – 550 3758.

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content