Skip to Content

Modelmatige waardebepaling bij hypotheken tot 80%

Vooruitlopend op het definitieve besluit van de Raad van State heeft HDN onderzocht bij hoeveel hypotheken het kredietbedrag niet meer is dan 80% van de waarde van de woning. Op basis van data over 2015 en 2016 blijkt circa 35% van de hypotheekaanvragen hiervoor in aanmerking te komen. HDN stakeholders kunnen momenteel al eenvoudig modelmatige waardebepalingen van Calcasa en NBWO via HDN aan hun proces koppelen.

Een definitief besluit moet nog genomen worden door de Raad van State, maar het lijkt erop dat de modelmatige waardebepaling binnenkort als mogelijkheid gekozen kan worden voor het bepalen van de waarde van een woning. Dit geldt voor situaties waarbij het kredietbedrag niet meer mag bedragen dan 80% van de waarde van de woning.

Enkele voordelen voor de consument en ketenpartijen:

  • Een modelmatige waardebepaling kan ingezet worden in de oriëntatiefase van een hypotheek. Op deze manier kan de adviseur, in opdracht van de consument, een toetsing uitvoeren op het onderpand dat men op het oog heeft.
  • In het acceptatieproces kan het taxatierapport achterwege worden gelaten, immers de uitgevoerde modelmatige waardebepaling wordt, met HDN handtekening, direct uit de bron via HDN aangeboden aan de aanbieder. De aanbieder kan dit automatisch inregelen via HDN. Bij iedere aanvraag tot 80% wordt de modelmatige waardebepaling automatisch via HDN opgevraagd en meegestuurd ter beoordeling.

Neem gerust contact op met Arjen de Bake (adebake@hdn.nl) als je meer wilt weten over deze ontwikkeling.

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content