Skip to Content

Kwartaalrapportage Q1 2014 Monitor Koopwoningmarkt

De vijfde Monitor Koopwoningmarkt (eerste kwartaal 2014) laat zien dat de activiteiten op de hypothekenmarkt en de markt van bestaande koopwoningen geringer zijn dan in het vorige kwartaal. Dit is echter geheel volgens het seizoenpatroon dat de koopwoningmarkt kenmerkt. Bovendien blijkt het eerste kwartaal van 2014 voor de hypothekenmarkt het beste eerste kwartaal sinds 2012 en voor de markt van bestaande koopwoningen zelfs sinds 2009. Daarnaast zijn zowel de mediane verkoopprijs als de Prijsindex Bestaande Koopwoningen in het eerste kwartaal van 2014 licht gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal. We kunnen inmiddels spreken van een sterke stabilisatie van de koopprijzen gedurende negen maanden.

Omdat ook het vertrouwen in de koopwoningmarkt onder de woonconsumenten en het consumentenvertrouwen in de economie wederom verder uit het dal zijn geklommen, is het te verwachten dat het herstel van de koopwoningmarkt zich in de komende maanden verder zal voortzetten. Dus meer hypotheekaanvragen, meer verkopen, meer nieuwe hypotheken en meer transacties. In het vervolg van deze rapportage wordt nader op de recente ontwikkelingen ingegaan.

De Monitor Koopwoningmarkt is het resultaat van een samenwerking tussen Bureau Kredietregistratie, Centraal Bureau voor de Statistiek, Hypotheken Data Netwerk, Nederlandse Vereniging van Makelaars, Vereniging Eigen Huis en Waarborgfonds Eigen Woning en wordt gepubliceerd door het Expertisecentrum Woningwaarde van het OTB, TU Delft.

Deze totaalindicator geeft in één oogopslag de stemming op de huizenmarkt weer. Daarmee proberen de TU Delft  en RTL Z helderheid te verschaffen voor consumenten én deskundigen die nu maandelijks te maken hebben met een grote hoeveelheid aan deelcijfers.

De RTL Huizenindex is gebaseerd op de Kwartaalrapportage Monitor Koopwoningmarkt, samengesteld door OTB en gebaseerd op alle bestaande statistieken over de woningmarkt.

Lees hier de volledige Kwartaalrapportage Monitor Koopwoningmarkt

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content