Skip to Content

‘Kwaliteitsbonus’ stimulans digitaal offerte aanvragen via HDN

De standpunten over de provisie- en transparantieharmonisatie van minister Bos van Financiën geven hypotheekadviseurs een concrete aanleiding om hypotheekoffertes te versturen via HDN. Aanbieders en intermediairs kunnen mogelijk afspraken maken over een kwaliteitsbonus op basis van het indienen van digitale offerteaanvragen.

In de nieuwe regeling van het Ministerie van Financiën worden bonusprovisies verboden, tenzij. Wel toegestaan zijn bonusprovisies die de kwaliteit van de dienstverlening ten goede komen en geen afbreuk doen aan het handelen in het belang van de consument. Het digitaal aanvragen van offertes via HDN sluit naadloos op de beoogde kwaliteit aan, omdat hiermee kosten worden bespaart, de kans op fouten afneemt en de offertesnelheid sterk toeneemt.

Pieter van der Wal, bestuurslid van HDN: “De bij HDN aangesloten aanbieders hebben nu een concreet handvat om het digitaal aanvragen van hypotheekoffertes door intermediairs aan te moedigen. Een snellere, en waar mogelijk directe digitale, afhandeling van een hypotheek komt de kwaliteit van dienstverlening aan de consument ten goede. De maatregel levert winst voor beide kanten van de keten: intermediairs voldoen mogelijk aan het criterium voor bonusafspraken en aanbieders besparen kosten door digitale verwerking.”

De coöperatieve vereniging Hypotheken Data Netwerk (HDN) is in een initiatief van diverse hypotheek- en verzekeringsmaatschappijen met als doel te komen tot elektronische berichtenuitwisseling in de hypotheekadviesketen volgens uniforme standaarden. HDN staat voor een foutloze, snelle en automatische afhandeling van het hypothekenberichtenverkeer. Dit draagt in de gehele keten bij tot het verlagen van de bedrijfskosten, verminderen van de fysieke papierstromen, minimaliseren van de kans op fouten, vergroten van de afhandelsnelheid en het optimaal inzichtelijk maken van het gehele proces.

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content