Skip to Content

Jeroen Walhout, directeur VCN United Capital: ‘Ik hoef maar met één standaard rekening te houden’

Op het gebied van hypothecaire dienstverlening is VCN United Capital een bedrijf dat de laatste jaren zeer snel is gegroeid. De serviceprovider, onderdeel van familiebedrijf Veldsink, moest afgelopen jaar naar een groter kantoor in Oud Gastel (Noord-Brabant) verhuizen, omdat het aantal medewerkers snel toeneemt. Het bedrijf weet steeds meer klanten aan zich te binden. Directeur Jeroen Walhout heeft met name via de softwaretak met HDN te maken. Walhout is ‘superblij’ met de rol van HDN, die voor een enorme versimpeling heeft gezorgd. 

Volgens Walhout kun je VCN United Capital vergelijken met een groothandel, waar detaillisten hun spullen kopen. “Op de hypotheekmarkt zitten wij tussen de tussenpersonen en de banken in. Als serviceprovider werken wij samen met bijna alle aanbieders van hypotheekproducten. Een aantal daarvan hebben wij via een zusterbedrijf van ons in volmacht. Hierbij maken wij zelf de hypotheekofferte op en geven wij het eerste akkoord voor een hypotheek. We zijn inmiddels een top-3 speler in de wereld van serviceproviders. Onze tak van serviceverlening heeft 35 medewerkers, waarvan er 31 werkzaam zijn op de hypotheekafdeling en vier werkzaam op de consumptief krediet-afdeling.” Het bedrijf werkt samen met 18 hypotheekverstrekkers, maar Walhout verwacht dat dat aantal dit jaar nog naar meer dan 20 zal groeien in verband met nieuwe geldverstrekkers die de Nederlandse hypotheekmarkt opkomen.

VCN United is inmiddels ook overgegaan op serviceverlening bij consumptief krediet. Walhout: “Vanuit de hypotheekmarkt komt er steeds meer vraag naar geld voor kleine verbouwingen. Er zijn ook veel mensen met een restschuld. Die hebben restschuldfinanciering nodig . Dat is vaak moeilijk te regelen via een hypotheek, dus dat doe je dan via een krediet.”

Tussenpersoon
VCN United Capital heeft geen direct contact met de consument. “Alles wat wij doen, gaat via de assurantietussenpersoon. Als een consument zich heeft gemeld bij de tussenpersoon, gaan we die ondersteunen. Maar dan wel in de look-and-feel van de tussenpersoon. Deze zomer lanceren wij een nieuw platform waarop de consument zijn hypotheek die hij via zijn tussenpersoon heeft afgesloten, kan volgen en ook documenten kan uploaden.”

Ook ondersteunt VCN United Capital de bemiddelingsfase bij een hypotheek. “Bij het aanvragen van een hypotheek via een intermediair heb je een advies- en een bemiddelingsfase. De adviesfase gaat uiteraard over het adviseren van de consument en de bemiddeling gaat over het tot stand komen van de hypotheek. De bemiddeling is meer een administratief proces en dat ondersteunen wij nu ook. Zowel op gebied van automatisering als ook het volledige traject zelf. Het is aan de aangesloten tussenpersoon om te bepalen om daar wel of geen gebruik van te maken.”

Software
Naast VCN United Capital is ook zusterbedrijf UniTrust in hetzelfde kantoorpand in Oud Gastel gehuisvest. “UniTrust is de ontwikkelaar van myView, een softwareproduct op het gebied van hypotheken. Het contact met HDN gaat vooral via UniTrust. “Toen ik elf jaar geleden startte met United Capital, ben ik ook direct begonnen met een eigen automatiseringsbedrijf. Voor onze rol als serviceprovider was er geen kant-en-klare software, dus toen zijn we op het idee gekomen om dit zelf te produceren. MyView bestaat uit twee onderdelen: een adviespakket en een MidOffice-pakket. Hierin doen we de hele bemiddeling van de hypotheek tot het offreren en beoordelen van de hypotheek. Wij zijn HDN-gecertificeerd. We zijn als één van de eersten overgegaan op documentberichten (DA/DX berichten). Ook waren wij één van de eerste partijen die kredietberichten over HDN lieten lopen. Een jaar of vijf jaar geleden zijn we heel erg actief met HDN geworden. In eerste instantie ging het alleen over de hypotheekaanvraag. Later zijn de statusberichten van de hypotheek en documentberichten hieraan toegevoegd. Ook hebben we het proces rond het aanvragen van kredieten via HDN geïmplementeerd. ”

Belangrijk
Volgens Walhout staan nu het muteren van een lopende hypotheek en het opvragen van informatie over een hypotheek nog op de rol bij HDN. Waarschijnlijk wordt hier deze zomer nog een pilot mee gestart. Hij vindt de rol van HDN enorm belangrijk. “Het betekent een versimpeling van het proces. Ik hoef zo maar met één standaard rekening te houden. Het is de standaard, waarmee iedereen communiceert. Het maakt het ontwikkelproces, alsmede het onderhoudsproces van je applicaties veel eenvoudiger. Ik ben dus kortom superblij met HDN.”

Walhout vindt dat er voor HDN wellicht ook nog een rol is weggelegd op het gebied van renteberichten die maatschappijen hanteren. “Ze sturen de renteberichten naar al hun klanten, de tussenpersonen en serviceproviders. Dat zou veel makkelijker via één portal kunnen gaan.”

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content