Skip to Content

Hypotheekaanvragen stijgen flink door

Er zijn in april bijna 18.500 unieke hypotheekaanvragen via het Hypotheken Data Netwerk (HDN) verzonden. Dat is een stijging van maar liefst 75% ten opzichte van de maand april 2013. In 2014 lopen de hypotheekaanvragen via HDN iedere maand verder op. In januari werden circa 12.000 aanvragen via HDN verzonden; in februari 14.000, in maart bijna 15.500 en afgelopen maand maar liefst 18.500. ‘De stijgende trend zet hiermee door en bevestigt de berichten van andere marktpartijen over de aantrekkende woning- en hypotheekmarkt’, zegt Dorine van Basten, directeur van HDN.

Het aandeel van hypotheken die met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aangevraagd worden, blijft hoog. Bijna 59% van de hypotheken wordt met NHG aangevraagd. NHG past haar regels per 1 juli a.s. aan. Dit betekent onder andere dat het maximale hypotheekbedrag wordt verlaagd van € 290.000,00 naar € 265.000,00. ‘Rekening houdend met 6% bijkomende kosten voor een bestaande woning, betekent deze verlaging dat de maximale koopsom vanaf 1 juli € 250.000,00 mag bedragen om nog in aanmerking voor een hypotheek met NHG te komen’, aldus Dorine van Basten, directeur HDN.

HDN verwacht dat het aantal woningtransacties en hypotheekaanvragen tot en met juni hierdoor zal stijgen en dat vanaf 1 juli het aandeel hypotheken zonder NHG zal toenemen.

nhg-grafiek

Bron: HDN Index

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content