Skip to Content

Column Dorine van Basten: Laten we de consument snel duidelijkheid geven!

Het nieuwe jaar komt alweer in zicht. Ook HDN buigt zich weer over haar activiteiten en budget in 2015. Er staat veel te gebeuren en daar willen wij graag, in co-creatie met alle HDN stakeholders, goed en gedegen op inspelen.  Ons speerpunt voor 2015 is ervoor te zorgen dat consumenten zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen over hun hypotheek.

Voor consumenten is het kopen van een woning over het algemeen een spannende gebeurtenis. Als de prijsonderhandelingen zijn afgerond, volgt voor de meeste consumenten een stressvolle periode: ‘Komt mijn hypotheek wel rond?’ Het huidige proces leidt ertoe dat het antwoord op deze vraag wel een paar weken kan duren. Dat kan volgens HDN anders. HDN heeft verschillende projecten geïnitieerd, zodat de adviseur en/of de productaanbieder de consument snel duidelijkheid kan geven.

HDN heeft het Kadaster, Calcasa en het NWWI inmiddels als directe bronnen van gevalideerde data aan het HDN platform gekoppeld. Deze bronnen worden uitgebreid met bronnen die gevalideerde data over het inkomen en de kredietwaardigheid van consumenten verstrekken. Door deze bronnen te koppelen aan het aanvraagproces, kunnen de productaanbieders in de toekomst hypotheekoffertes zonder voorbehouden verstrekken. Immers, alle relevante data wordt niet meer achteraf, maar vooraan in het aanvraagproces beoordeeld. Medewerkers kunnen de aanvragen sneller beoordelen. Bovendien nemen frauderisico’s af en nemen datakwaliteit en hitratio toe.

Voor sommige bronnen is toestemming van de consument nodig. In het project Identity Providing koppelen we de consumentendata aan de externe bronnen, waar dat voor nodig is.

Als tweede speerpunt voorzien wij ook de bestaande klanten van een snel, efficiënt en veilig proces. Door de strengere wet- en regelgeving vinden aanzienlijk minder oversluitingen en veel meer aanpassingen op bestaande hypotheken plaats. Dit is een ongestructureerd (en kostenverslindend) proces. HDN heeft hiervoor het Mutatiebericht (MX), in combinatie met het informatiebericht (IA/IX), ontwikkeld. Inmiddels is de implementatie van deze berichtenset in gang gezet met 12 ketenpartijen en gaan deze partijen in 2015 ‘live’.

Een overzicht en status van alle projecten lees je terug in deze nieuwsbrief.

In deze nieuwsbrief is ook een infographic met de wapenfeiten van HDN opgenomen.  We bestaan inmiddels 20 jaar en het is de moeite waard om  te zien wat wij met elkaar in de afgelopen jaren allemaal hebben bereikt! Wist je bijvoorbeeld dat we ruim 3 miljoen berichten op jaarbasis met elkaar uitwisselen? En als dit jaar zo doorgaat, passeren we dit jaar zelfs de grens van 4,5 miljoen berichten!

Wij leggen de laatste hand aan onze budgetten en jaarplannen voor 2015 en kijken reikhalzend uit naar het komende jaar. Wij gaan graag met jou en de rest van onze stakeholders aan de slag om gezamenlijk de consument snel duidelijkheid te geven, met snelle efficiënte en veilige processen, tegen lagen kosten in de keten. Doe je mee?

Hartelijke groet,

Dorine van Basten

Directeur HDN

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content