Skip to Content

HDN sessie “MCD in de keten”

Na de soms hectische periode tot introductie van de nieuwe MCD richtlijn, willen wij gezamenlijk kijken naar de ervaringen in de keten en de lessons learned vertalen naar concrete verbeteringen voor de langere termijn in de keten. Hiervoor organiseren wij donderdagmiddag 14 april 2016 (van 13.30 tot 16.00 uur) de sessie “MCD in de keten”.

De sessie zal starten met een plenaire aftrap. Hierna vinden in subgroepen ronde tafel gesprekken plaats waar met elkaar verbeteringen voor de keten worden besproken. De onderwerpen die besproken worden zijn gerelateerd aan de lessons learned die naar voren zijn gekomen. De sessie zal eindigen met de plenaire bespreking van de resultaten. De resultaten worden waar mogelijk direct geïmplementeerd in de HDN Communicatiestandaard 16.0.

Het gesprek op 14 april zal met name vanuit business- en ketenoptiek worden gevoerd. Deze sessie is dan ook zeer geschikt voor business & informatie analisten en ketenspecialisten. Wij nodigen de personen met deze rol(len) binnen de organisatie graag uit voor deze sessie (max. 2 personen per organisatie). Aanmelden kan voor 1 april via het per mail verstrekte aanmeldformulier of door een mail te sturen naar info@hdn.nl.

Over HDN & MCD
Sinds het voorjaar 2015 is in samenwerking met de werkgroepen Standaard en ketenpartijen onderzocht wat de impact is van de nieuwe wetgeving Mortgage Credit Directive (MCD) op het HDN ketenproces.  Hieruit zijn, voor de eerste implementatie van MCD binnen de keten, meerdere uitbreidingen van de HDN Standaard benoemd en inmiddels beschikbaar gekomen. Daarnaast heeft HDN een MCD leerperiode geïntroduceerd  waarmee ruimte wordt gecreëerd de lessons learned uit de eerste periode na MCD introductie te kunnen concretiseren naar verbeteringen in de HDN Communicatiestandaard en daarmee in de keten.

Een toelichting op de HDN ondersteuning van MCD kan je hier terugvinden. Samengevat zijn de punten voor nu:

  • Op 10 februari 2016 is de laatste versie van de datacatalogus AX 15.0.15 gepubliceerd, waarmee enkele (binnen HDN) nieuwe kostenvelden zijn geïntroduceerd.
  • Vooraf aan het versturen van de offerte moeten documenten opgevraagd kunnen worden: DA zonder OX. Hiervoor is de richtlijn voor het opvragen van documenten aangepast waarmee stukken opgevraagd kunnen worden direct na ontvangst van de aanvraag.
  • OX, DA en DX zijn uitgebreid met nieuwe documenttypen ‘Indicatief voorstel’ (OX), ‘ESIS’ (OX) en ‘Getekend indicatief voorstel’ (DA, DX). Ingangsdatum voor deze nieuwe berichten is 18 februari 2016 (OX 15.6.0, DA 15.3.0, DX 15.3.0)
  • De richtlijn Kostenvelden gaat per 21 maart 2016 in. Hiermee kan eenduidig over kosten worden gecommuniceerd.
  • De richtlijn Tussenpersonen, inclusief nieuwe entiteit ServiceProvider, geldt per HDN 16.0.
  • HDN hanteert een MCD leerperiode waarmee de leasons learned uit de eerste maanden van MCD introductie meegenomen kunnen worden in de HDN 16.0 release in oktober 2016. Deze leerperiode loopt tot eind april 2016, wanneer de definitie van HDN 16.0 wordt vastgesteld.
image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content