Skip to Content

10 miljoenste bericht over HDN platform

Amsterdam, 4 oktober 2016

Onlangs is de grens van 10 miljoen berichten over het HDN platform in 2016 gepasseerd. ‘Dit komt door de groei in de woning- en hypotheekmarkt, de groei van het aantal aanbieders, maar ook aan het intensievere gebruik van HDN berichten door alle aangesloten partijen,’ aldus Dorine van Basten, directeur HDN.  De verwachting is dat het aantal berichten alleen nog maar verder toeneemt met toetreders zoals Rabobank en IQWOON, die zich onlangs aansloten bij HDN.

In het jaar 2015 werden in totaal nog geen 10 miljoen berichten via HDN verstuurd, nu zijn er in september al meer berichten verstuurd dan in het gehele jaar 2015. In 2016 zijn er tot en met september 45% meer berichten verstuurd dan in diezelfde periode in 2015 (ca. 6,9 miljoen). Het versturen van zoveel mogelijk berichten is uiteraard geen doel op zich, maar het toont dat het platform en de standaard momenteel veelvuldig gebruikt wordt voor het optimaliseren van processen.

Het aantal berichten dat via het HDN platform verzonden wordt groeit de afgelopen jaren fors. In de loop der jaren is het berichtenpalet van HDN flink uitgebreid. Zo wordt vanaf 2012/2013 het verzekeringsbericht door een aanzienlijk deel van de verzekeraars gebruikt voor hypotheekgerelateerde verzekeringen. En vanaf 2013/2014 het kredietbericht door kredietaanbieders.

10-mil1

Bron: HDN

Verhouding aanvragen en totaalaantal berichten
Het totaal aantal berichten bevat berichten rondom het hypotheken-, verzekerings-, en kredietaanvragen, inclusief procesberichten zoals document-, status-, offerte- en mutatieberichten. Niet alle berichten worden in de verschillende processen (evenveel) gebruikt. Binnen het hypothekenproces worden gemiddeld ongeveer 20 berichten per hypotheekaanvraag verstuurd.

Toename in aantal productaanbieders
Momenteel zijn vrijwel alle adviseurs en 44 productaanbieders aangesloten op HDN. In de loop der jaren is het aantal productaanbieders dat actief is op de hypotheek (en hypotheekgerelateerde) markt flink gegroeid. Zo waren er in 2012 slechts 26 productaanbieders op het platform aangesloten. De laatste jaren is een duidelijke groei zichtbaar waarbij het aantal productaanbieders, en ook het aantal distributiepartijen toeneemt op de markt. Dorine van Basten: ‘Dit zien wij direct terug in het aantal aangesloten partijen op HDN. Zowel grote, bestaande hypotheekaanbieders, zoals Rabobank, als nieuwe partijen, zoals IQWOON, zien de toegevoegde waarde van HDN in een relatief korte time to market, efficiënte processen, lage kosten en de mogelijkheid om consumenten snel(ler) duidelijkheid te geven. Dat is precies waar HDN voor staat.”

10-mil2

Bron: HDN

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content