Skip to Content

You never walk alone

Steve Bertens: “Vorige herfst stapte ik in een rollercoaster die ik niet snel vergeten zal. Bij HDN, maar ook persoonlijk. In november werd ik voor het eerst vader van een prachtige zoon. Een geweldige én overweldigende ervaring. En een paar maanden eerder, in september, was ik ook zakelijk in het diepe gesprongen. Toen volgde ik Ynske op en werd ik eindverantwoordelijk voor de HDN Standaard, met de release van HDN20 afgelopen maand als hoogtepunt.

Deze gebeurtenissen staan volledig los van elkaar, maar toch ontdekte ik dat ze twee dingen gemeen hebben.

Eén, zowel als kersverse papa als ‘Chef Standaard’ had ik geen idee wat er op me af zou komen; je kunt je eigenlijk niet voorbereiden. Toegegeven, het is beide meer werk dan ik op het eerste gezicht dacht (zeker met wat minder uren slaap 😉). Twee: je hebt andere mensen nodig. Wij zijn thuis blij met iedereen die meedenkt – ouders, schoonouders, vrienden. Maar ook bij zoiets complex als Standaard-releases hebben we meer ogen nodig om er het allerbeste van te maken, merkte ik al snel.

Dat zit zo: zelfs de kleinste wijziging in de HDN Standaard kan grote impact hebben op het achterlandschap van partijen.

Een voorbeeld: de Inkomensbepaling Loondienst. Hiervoor kun je nu het IBL-toetsinkomen meegeven in plaats van het traditionele brutojaarsalaris. Klinkt simpel, maar het zit wel diep verankerd in systemen met allerlei afhankelijkheden. Daarvoor moeten de berekeningen van de leencapaciteit worden aangepast, zowel aan de advies- als de acceptatiekant, maar dat raakt ook de procesflow. En dat kan weer effect hebben op managementinformatie in de HDN Index, op basis waarvan belangrijke beslissingen worden genomen. Als we de impact van een ‘kleine’ wijziging niet tijdig overzien, creëren we dus een domino-effect.

Behoorlijk pittig om met al die gevolgen rekening te houden, terwijl je de Standaard doorontwikkelt. Dat kun je niet alleen met een select gezelschap.

Zowel vanuit de techniek als vanuit de business moet worden meegedacht over de beste oplossing, zodat we kunnen innoveren mét oog voor de impact. Daarom richten we deze zomer een aantal werkgroepen opnieuw in, met daaromheen een nieuwe, actieve schil aan mensen. Ons doel: een continue feedbackloop creëren tussen de werkgroepen en de communities eromheen. Zo kunnen we partijen in een vroeg stadium betrekken, zorgvuldiger belangen afwegen en betere voorstellen maken. Zodat we niet tijdens, maar vooraf de impact van wijzigingen op het netvlies hebben.

Wie we zoeken voor die communities? De meedenkers, de breinbrekers, de criticasters. Zowel mensen met nieuwe ideeën als technisch inzicht. Diegene die zegt: ‘Ja, maar…’ Iedereen kan op projectbasis meedoen. Ook jij!

De werkgroepen hakken nog steeds de knoop door, maar leunen op deze groep adviseurs. Dat doet me denken aan een bijnaam van mijn voorganger Ynske. Collega’s noemden haar vaak ‘van de Standaard’.  Dat vond ze niet prettig, omdat de Standaard niet van haar is. Ook niet van mij trouwens. De Standaard is van HDN – en daarmee van ons allemaal. Daarom hebben we je hulp keihard nodig.

Heb jij ideeën over hoe we de keten verder kunnen innoveren en optimaliseren? Of weet jij veel van infrastructuur en systeemafhankelijkheden binnen jouw organisatie? Meld je dan bij mij: sbertens@hdn.nl of 06 – 214 69 956.

Ik hoop van je te horen!”

Steve

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content