Skip to Content

Record aantal hypotheken ondanks forse krimp kopersmarkt

Utrecht – Nog nooit registreerde HDN (Hypotheken Data Netwerk) zoveel hypotheekaanvragen als afgelopen jaar: 562.655. Dit komt door de enorme groei van 28,3% in het aantal over- en bijsluitingen (tweede hypotheken) naar 297.192 aanvragen. Voor de aanschaf van een woning werden 265.463 hypotheekaanvragen ingediend: een daling van 12,6% ten opzichte van 2020. Hiermee is voor het eerst sinds HDN deze data over de hypotheekmarkt bijhoudt, de niet-kopersmarkt groter dan de kopersmarkt.

Het coronavirus had ook het afgelopen jaar een enorme impact op het dagelijks leven. Maar niet op de hypotheekmarkt. Die bleef, net als in 2020, op volle toeren draaien. HDN registreerde een recordaantal van 562.655 hypotheekaanvragen, een stijging van 5,1% ten opzichte van 2020. Het afgelopen jaar is met name zwaar geweest voor hypotheekaanvragers die een woning willen kopen in de betaalbare segmenten of willen kopen met gebruik van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit blijkt uit het HDN jaaroverzicht 2021.

Oversluiters domineren hypotheekmarkt
“De problemen op de woningmarkt zijn volop in het nieuws geweest. Die uitdagingen op de woningmarkt zie je ook duidelijk terug in onze data. De gemiddelde woningwaarde is inmiddels met 16,2% gestegen naar € 448.357,- en we registreerden zo’n kwart minder aanvragen van de Jonge Starter. Het aantal aanvragen van de Doorstromer NHG halveerde zelfs van circa 29.000 in 2020 naar iets meer dan 14.000 het afgelopen jaar. De over- en bijsluitingen (tweede hypotheken) zijn in 2021 sterk toegenomen naar 297.192 aanvragen. De niet-kopersmarkt is daarmee groter dan de kopersmarkt. Dit hebben wij sinds wij data bijhouden over de hypotheekmarkt nog nooit meegemaakt,” aldus Reinier van der Heijden, bestuurder HDN.

Toename in benodigde eigen middelen onder starters
In het afgelopen jaar is er een aanzienlijke stijging van het percentage starters dat € 50.000,- eigen geld meebracht (een stijging van 8% naar 29% van de starters). Dit komt waarschijnlijk door de oververhitte woningmarkt, waarbij extra eigen middelen noodzakelijk zijn om competitief te blijven ten opzichte van huizenbezitters, die de overwaarde van de huidige woning in kunnen zetten. Ook kan de stijging zijn versterkt door ouders die hun kinderen financieel helpen, zeker na de berichten over mogelijke afschaffing van de jubelton.

Drenthe, Flevoland en Friesland kampioen oversluiten/verbouwen
Waar er in 2020 nog duidelijke regionale verschillen zichtbaar waren met zowel groeiende als stagnerende kopersmarkten, was er dit jaar sprake van een uniforme landelijke krimp. Met betrekking tot de niet-kopersmarkt zijn de verschillen wat duidelijker en valt de toename in het aantal aanvragen in vooral Drenthe (+47%), Flevoland (+42%) en Friesland (+39%) op.

Meer informatie over de hypotheekmarkt in het jaaroverzicht 2021
HDN stelt haar jaarcijfers beschikbaar via een interactief jaaroverzicht dat is onderverdeeld in: trends, regionale ontwikkelingen, doelgroep, gebruik van het energielabel, leeftijden en inbreng van eigen geld. Je kunt zelf selecties maken om specifieke cijfers naar boven te halen. Zo kun je inzoomen op de diverse ontwikkelingen.

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content