Skip to Content

Steeds meer hypotheekadviseurs gebruiken Inkomensbepaling Loondienst

Persbericht
18 oktober 2018

Utrecht – In navolging van het hypotheekadviespakket Adviesbox is het vanaf 16 oktober ook mogelijk om via MyView hypotheekaanvragen te doen op basis van het UWV verzekeringsbericht. Hiermee groeit het aantal adviseurs die voor mensen in loondienst het toetsinkomen op een standaardwijze laten bepalen op basis van digitaal beschikbare gegevens uit overheidsbron. Een beter, sneller en betrouwbaarder alternatief dan de werkgeversverklaring, die hier tot voor kort de enige bron voor was.

Inkomensbepaling Loondienst betrouwbaar alternatief voor werkgeversverklaring
‘Het moet toch mogelijk zijn om in een tijd van ongekende digitale mogelijkheden het hypotheekaanvraag proces efficiënter te maken?’. Dat dachten enkele partijen in de financiële keten die zich hebben verenigd in het samenwerkingsverband Handig!* (Hypotheek Aanvraag Na Digitaal Inwinnen Gegevens). Zij ontwikkelden de Inkomensbepaling Loondienst, die na een succesvolle testperiode, door steeds meer partijen wordt geadapteerd.

Denise Kreft, adjunct directeur HDN, is blij met deze efficiencyslag in de keten: “Het toetsinkomen wordt altijd op dezelfde manier berekend met gegevens direct van een digitale bron. Hiermee ben je niet meer afhankelijk van de werkgeversverklaring die gemiddeld 2,4 keer moet worden aangeleverd door de klant. Bijvoorbeeld omdat er informatie op het formulier ontbreekt of omdat de verklaring niet correct is ingevuld. Met deze nieuwe werkwijze verlopen aanvragen sneller en zijn ze voorzien van de juiste en volledige inkomensgegevens uit een overheidsbron. Het is mooi om te zien dat er een vliegwiel ontstaat en steeds meer adviespakketten, hypotheekverstrekkers en hypotheekadviseurs de Inkomensbepaling Loondienst omarmen.”

Deelnemende partijen
Op dit moment werken vier aanbieders met de Inkomensbepaling Loondienst:
• ING
• Florius
• ABN AMRO
• Rabobank
In november verwachten we meer labels aan deze lijst toe te voegen. Ook verwachten we dat het, in navolging van Adviesbox en MyView, binnenkort bij meer adviespakketten mogelijk is om aanvragen te doen op basis van het UWV verzekeringsbericht.

Werkwijze
Klanten downloaden via de site van het UWV het verzekeringsbericht. De adviseur berekent met 1 druk op de knop het toetsinkomen en doet de hypotheekaanvraag. Bij de aanvraag stuurt de adviseur het UWV verzekeringsbericht mee in plaats van de werkgeversverklaring waarna de bank op dezelfde wijze het toetsinkomen controleert en een passend hypotheekvoorstel doet.

*
Handig! is een samenwerking tussen ABN AMRO, Florius, ING, Rabobank, De Hypotheker, NHG en IG&H – onder regie van HDN. Ga voor meer informatie naar www.hdn.nl/inkomensbepalingloondienst of neem contact op met HDN, info@hdn.nl – 030-7671018

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content