Skip to Content

Consumenten sluiten in eerste kwartaal 2020 hypotheek over

PERSBERICHT

Utrecht – Het eerste kwartaal van 2020 wordt gekenmerkt door een recordaantal hypotheekaanvragen, vooral veroorzaakt door een hoog aantal oversluitingen. Daarnaast zijn er flinke stijgingen van woningaankopen, het gemiddelde hypotheekbedrag en de gemiddelde woningwaarde. Dit blijkt uit het kwartaaloverzicht van HDN.

HDN registreerde in het eerste kwartaal van 2020 138.653 hypotheekaanvragen; 43% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De stijging vond met name plaats in de niet-kopersmarkt – het aantal oversluitingen en tweede hypotheken steeg exorbitant met 87% – maar ook het aantal hypotheekaanvragen door woningkopers is flink gestegen (+20%).

Stijging hypotheken hogere inkomens
Het gemiddelde hypotheekbedrag stijgt ook in het eerste kwartaal met ruim 3,5% naar € 250.000. Op de kopersmarkt nemen vooral hypotheekaanvragen van hogere inkomens sterk toe. De gemiddelde woningwaarde in het eerste kwartaal steeg met 10% naar € 375.000. Als gevolg van de hoge woningwaarde wordt er steeds meer eigen geld ingelegd bij de aankoop van een woning.

Gepensioneerden en oversluiters behouden aflossingsvrije hypotheek
Gepensioneerden sloten massaal hun hypotheek over. HDN ziet een stijging van deze groep van bijna 125% (10.600). In 2019 waren dat er 4.700. Sinds 2011 is het niet meer mogelijk een volledig aflossingsvrije hypotheek af te sluiten maar als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, mag je hem wel behouden als je gaat oversluiten. Dit wordt bij 52,5% van de aanvragen gedaan. Vorig jaar was dit nog 48,9%.

Trend verduurzaming
Verduurzaming wordt een trend: meer dan in 2019 worden energiebesparende voorzieningen meegefinancierd. Bovendien is er steeds meer vraag er naar energiezuinige woningen.

Meer weten over het eerste kwartaal van 2020? Bekijk het interactieve overzicht en maak zelf selecties in de grafieken en tabellen om in te zoomen op de ontwikkelingen in de hypotheekmarkt.

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content