Skip to Content

Nieuwe versie rekenregels IBL

Op 13 september is een door de werkgroep IBL goedgekeurde nieuwe versie van de IBL rekenregels live gegaan (versie 6.6). Wil je inzicht in de rekenregels van de Inkomensbepaling Loondienst? Check dan de nieuwe beslisboom en toelichting op de rekenregels op www.hdn.nl/inkomensbepalingloondienst.

In de nieuwe versie van de rekenregels is o.a. geregeld dat de geldigheid het UWV verzekeringsbericht van 2 naar 3 maanden gaat. Dus stel je hebt een klant in september gesproken (met een UWV verzekeringsbericht, gedownload op 14 september 2021), dan kan je dit verzekeringsbericht gebruiken tot uiterlijk 13 december 2021. Mocht in dit geval na 13 december 2021 een bindend aanbod worden afgegeven door de geldverstrekker, dan moet de klant een nieuw UWV verzekeringsbericht aanleveren. Houd er rekening mee dat dit dan een ander toetsinkomen kan opleveren.

Daarnaast is de D berekening gewijzigd: de D-berekening wordt alleen uitgevoerd als er een vast contract is en er minimaal 4 maanden/periodes aaneengesloten loonhistorie is. Dit was 3 maanden.

Ook is het vanaf nu technisch onmogelijk een verzekeringsbericht in te dienen waar het BSN nummer op staat vermeld. Belangrijk dat klanten bij het downloaden van het UWV verzekeringsbericht het vinkje bij ‘Burgerservicenummer’ dus uit hebben staan. In deze instructie voor klanten staat dit ook aangegeven.

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content