Skip to Content

Lichte tempering hypotheekmarkt in mei

Utrecht – In mei zijn er 36.803 hypotheken gepasseerd. Dit aantal ligt iets lager dan het aantal passeringen in mei 2020 toen er 37.517 hypotheken werden afgesloten. Opvallend is dat het volume in euro nagenoeg gelijk is gebleven aan mei vorig jaar met 8.6 miljard. Dat wijst uit dat het gemiddelde hypotheekbedrag is gestegen. Dit blijkt uit de cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk).
 
Jongeren in januari actief
Januari is de meest succesvolle maand van 2021 tot nu toe. Deze eerste maand van het jaar werd gedomineerd door consumenten in de leeftijd van 20-30. Deze groep kopers hebben gewacht met passeren vanwege het schrappen van de overdrachtsbelasting voor jongeren per 1 januari 2021. In de maanden maart en april draaide de hypotheekmarkt ook op volle toeren, door een rentedaling in februari. Mei 2021 valt in de trend weer wat terug maar overall zorgen de eerste vijf maanden van het jaar voor een record aantal passeringen. Gezien het aantal hypotheekaanvragen afgelopen maand, 48.911, verwachten we dat de daling in het aantal gepasseerde hypotheken niet verder doorzet.

Trendlijn eerste vijf maanden 2020- 2021
 

Hypotheekbedrag van 50+ neemt toe
Afgelopen maand ziet HDN een kleine verschuiving in het hypotheekvolume dat mensen per leeftijdscategorie afsluiten in vergelijking met mei 2020. Het hypotheekvolume in de groepen 50-60 en 60> is licht gestegen, waar de overige groepen hebben moeten inleveren.


Mei 2020- 2021

Over HDN
HDN is een coöperatieve vereniging die het mogelijk maakt dat consumenten snel, veilig en voordelig hun hypotheek kunnen afnemen. De distributie en de geldverstrekkers in Nederland communiceren met elkaar via het platform en de standaard (de taal) van HDN. Hierdoor “praat” iedereen die betrokken is in het hypotheekproces dezelfde taal en is het proces voor de stakeholders efficiënt ingeric
ht. De gegevens over afgesloten hypotheken die via het HDN platform verlopen, worden aangevuld met data over afgesloten hypotheken die HDN niet via haar platform registreert. Hiermee is nagenoeg de volledige hypotheekmarkt bekend. Meer weten over de hypotheekmarkt? Zie https://www.hdn.nl/marktcijfers

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content