Skip to Content

Corona of niet; hypotheekaanvragen blijven stijgen

PERSBERICHT
HDN Kwartaalcijfers hypotheekmarkt Q2 2020

Utrecht – Ondanks de coronacrisis is de hypotheekmarkt op volle toeren blijven draaien. Zo registreerde HDN (Hypotheken Data Netwerk) in het tweede kwartaal maar liefst 145.940 hypotheekaanvragen. Dat is 40% meer dan in het tweede kwartaal 2019 (104.343). Er is met name een zeer sterke groei van het aantal oversluitingen en tweede hypotheken (+88% in vergelijking met 2019). Maar ook de aanvragen bedoeld voor de aankoop van een woning laten een substantiële stijging zien van 15% naar 79.229. Dit blijkt uit het kwartaaloverzicht van HDN, die meer dan 80% van alle hypotheekaanvragen in Nederland registreert.

Grootste stijging in hypotheken voor woningen in hoger segment
De aanvragen voor koopwoningen blijven toenemen al gaat het iets minder hard dan in het eerste kwartaal 2020; van 20% stijging in het eerste kwartaal naar 15% stijging in het tweede kwartaal in vergelijking met 2019. De meeste groei (36%) zien we in het aantal aanvragen van huizenbezitters die een duurdere nieuwbouwwoning kopen. Maar ook jonge starters zien op dit moment kansen en vragen bijna 10% meer hypotheken aan dan in het tweede kwartaal van 2019.

De gemiddelde woningwaarde is 9% gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal 2019 naar €380.000. Mensen nemen ook steeds meer eigen geld mee om een woning te kopen, gemiddeld bijna €35.000. Dat is een stijging van 2% in vergelijking met het jaar daarvoor.

Verbouwen populair
Vooral in de provincies Friesland, Drenthe en Overijssel is de animo voor het verbouwen van de woning tijdens de coronaperiode toegenomen (gemiddeld 80% in vergelijking met Q2 2019).

HDN stelt de kwartaalcijfers via een interactief overzicht beschikbaar. Hierin staan de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de hypotheekmarkt op een rij en kun je zelf selecties maken in de grafieken en tabellen.

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content