Skip to Content

IBL Helpdesk

Tussen 13 augustus 2020 en 27 januari 2021 heeft de Inkomensbepaling Loondienst (IBL) rekentool voor klanten met een lease-auto de fiscale bijtelling ten onrechte niet in mindering gebracht op het toetsinkomen. Hierdoor is in die periode dus een te hoog toetsinkomen afgegeven door de rekentool. Het probleem is inmiddels verholpen en de rekentool voert sinds 28 januari weer de juiste berekeningen uit.

Wat betekent dit voor adviseurs en hun klanten met een lease-auto?
Als je als adviseur het toetsinkomen vóór 28 januari hebt vastgesteld via de IBL rekentool en je hebt de aanvraag nog niet verstuurd dan moet je het toetsinkomen opnieuw berekenen voordat je de aanvraag indient bij een geldverstrekker.

Heb je je aanvraag ingediend met een IBL berekening die voor 28 januari is gedaan dan kan dat gevolgen hebben voor de behandeling van de aanvraag. Bij herberekening door de geldverstrekker komt er voor klanten met een lease-auto een lager toetsinkomen uit de IBL rekentool. Wij raden adviseurs daarom aan herberekeningen uit te voeren, klanten te informeren als daar aanleiding toe is en contact op te nemen met de geldverstrekker.

Vooral bij aanvragen die al een eerste akkoord van de geldverstrekkers hebben, maar nog niet definitief zijn goedgekeurd, is het belangrijk snel te handelen en contact op te nemen met de geldverstrekker en klant als blijkt dat het inkomen niet toereikend is. Geldverstrekkers bekijken op klantniveau of hypotheekaanvragen goedgekeurd kunnen worden of zij zoeken samen met de adviseur en klant naar maatwerk mogelijkheden.

IBL helpdesk
Om er zeker van te zijn dat klanten niet tussen de wal en het schip belanden hebben we ook een IBL helpdesk ingericht. Mocht je er niet uitkomen, laat het ons weten via deze IBL helpdesk. Druk op de knop hieronder, vul het formulier in en wij zorgen dat je vraag op de juiste plaats terechtkomt.

De helpdesk is voor aanvragen voor klanten met een lease-auto met een IBL berekening die tussen 13 augustus 2020 en 28 januari 2021 is uitgevoerd. Deze helpdesk is dus niet voor bijvoorbeeld nieuwe aanvragen of aanvragen die al eerder zijn afgewezen.

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content