Skip to Content

Hypotheekmarkt wil gebruik brondata versnellen

hero image decor

Meer dan 40 partijen in hypotheekbranche ondertekenen convenant Accepteren hypotheek met alleen brondata

De Meern – 19 december 2022 – Ruim 40 ketenpartijen uit de hypotheekmarkt slaan de handen ineen om het delen van brondata binnen de keten te versnellen. Hiervoor tekenden zij het convenant Accepteren hypotheek op basis van alleen brondata. Samen willen zij ervoor zorgen dat adviseurs voor een grote groep klanten een hypotheekaanvraag geaccepteerd krijgen bij een geldverstrekker op basis van alleen brondata. Hiermee wordt het voor consumenten een stuk makkelijker om een hypotheekaanvraag te doorlopen.

Meer efficiëntie door minder documenten
Veel belanghebbenden zoals geldverstrekkers, consumentenorganisaties, adviesketens, adviseurs, leveranciers van CRM- en adviessoftware, Nationale Hypotheek Garantie (NHG), Hypotheken Data Netwerk (HDN), servicers, serviceproviders en consumentendataleveranciers hebben het convenant ondertekend. Zij gaan zich inzetten om het gebruik van brondata in de keten te versnellen. Hiermee verbetert de klantreis van de hypotheekaanvrager en verminderen documentstromen.

Gerichte actie voor meer gebruik brondata
Voor het aanvragen en accepteren van een hypotheek zijn veel gegevens van de consument nodig. Vaak leveren consumenten deze gegevens aan via verschillende documenten. Het is efficiënter, sneller en betrouwbaarder als zij de gegevens vanuit de bron aanleveren waar de gegevens worden bijgehouden (bijvoorbeeld bij het UWV of MijnOverheid). Maar ondanks de voordelen blijft het gebruik van brondata sterk achter bij de verwachtingen. Daarom hebben meer dan 40 partijen uit de hypotheekketen een convenant ondertekend met concrete afspraken. Het doel van het convenant is om uiterlijk 1 januari 2025, in ieder geval, een hypotheekaanvraag van een doorstromer in loondienst geaccepteerd te krijgen bij een geldverstrekker op basis van alleen brondata. Mits dit natuurlijk is toegestaan binnen wet- en regelgeving en het eigen interne beleid van de diverse belanghebbenden. Onderdeel van de afspraken is onder meer dat:

  • de hypotheekketen gebruik maakt van digitale brondata;
  • partijen gebruik van brondata technisch mogelijk maken;
  • adviesketens het gebruik van brondata als voorkeursroute aangeven bij adviseurs.
“Op het delen van data ligt al jaren de focus. En er zijn grote stappen gezet met de Inkomensbepaling Loondienst en het beschikbaar maken van gegevens van bijvoorbeeld  het Kadaster en MijnOverheid,” vertelt Reinier van der Heijden, directeur HDN. “Mensen vinden real time duidelijkheid, betrouwbaar advies en een snelle afhandeling belangrijk. Om dit voor elkaar te krijgen is het delen van brondata de sleutel. NHG accepteert al een hypotheek op basis van alleen brondata, voor zover is toegestaan binnen wet- en regelgeving. Met het convenant willen we de krachten binnen de keten bundelen om sneller meer stappen te kunnen zetten. Elke partij heeft hierin zijn eigen rol en acties te doen en hier zijn in het convenant concrete afspraken over gemaakt. Ik vind het geweldig dat zoveel organisaties met het ondertekenen van het convenant zich aan deze afspraken hebben geconformeerd.”

Deelnemen
Als andere partijen uit de hypotheeksector ook graag deel willen nemen aan het convenant dan kan dat. Dit kan door een mail te sturen naar HDN, rveld@hdn.nl. Meer informatie over het convenant en de deelnemende partijen tot nu toe is te vinden op www.hdn.nl/convenantbrondata

Deelnemers aan het convenant per 19 december 2022

ABN AMRO Faster Forward Impact Hypotheken Portefeuillesignalen
Accelerate Fastlane Advies ING Quion
Adviesbox Figlo iWize Rabobank
Aegon Financieel Fit Lot Hypotheken Romeo
Argenta Findesk Merius Smartcare
ASR FlexFront MO.servicing Stater
Basic Serviceproviding Florius Moneyou VCN
BCM Global HDN NHG veiligophalen.nl
DAK Huis & Hypotheek NIBC Direct Viisi Hypotheken
De Hypotheekshop Huismerk Obvion Vista Hypotheken
De Hypotheker Hypotheekbond Ockto

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content